Välkommen som prenumerant på vårt nyhetsbrev, vilket utkommer 4-6 gånger per år. För dagliga uppdateringar, följ oss gärna på Facebook.
Ännu en mässa är över. Utbudet var även i år massivt, där det är kort sagt omöjligt att ta in allting under de fyra dagar som mässan pågår.
Det totala antalet besökare var i år 21.180 stycken, vilket var en uppgång ifrån föregående år med 6.5%. Antalet utställare ökade också med 3,8% till totalt 551 stycken ifrån 42 länder.
Även om det är berikande och imponerande med ett stort urval så frågar jag mig ibland om alla tillverkare och de produkter som man erbjuder tillför ett tillräckligt stort värde, och fyller ett verkligt behov. Det är faktiskt lika lätt att imponeras som att stundtals förvånas över överflödet på mässan.
Med det sagt – låt rapporteringen börja!
/ Marcus med vänner
Samtliga av våra bilder ifrån mässan hittar ni på Facebook och Instagram.
Lumin lanserade under förra året sitt nya flaggskepp (X1). Lite i skuggan av denna produkt som har fått mycket uppmärksamhet så hittar vi även ett slutsteg (AMP) tänkt att anslutas direkt till någon av nätverksspelarna, alternativt till en annan valfri källa eller försteg. Det nya slutsteget lämnar 160W i 8Ohm och dubblar till 320W i 4Ohm, och går även att mono- och bryggkoppla. Riktigt elegant är det också. Rapporterna ifrån våra kollegor ute i världen vittnar om en väldigt speciell produkt som utmanar traditionella lösningar och alternativ på hög nivå.
Avbuzz har plockat isär Lumin AMP och avslöjar en ovanligt elegant insida.
Här kan du läsa mer om Lumin.
Aurender breddar sitt program kraftigt just nu, där man har stor framgång på flera marknader världen över. Det nya flaggskeppet med extra allt heter A30, vilken förenar en server och streamer med CD-rippning, en fullvärdig MQA DAC, volymkontroll och hörlursförstärkare i en och samma enhet. Addera ett slutsteg eller ett par aktiva högtalare, och du har ett komplett system på mycket hög nivå. Under det kommande året så väntas både enklare och mer tillgängliga streamers och servrar liksom en renodlad referens DAC.
Vår allra mest populära modell i mellanklassen är A100, vilken har det mesta i en och samma enhet till ett i sammanhanget mycket rimligt pris. Byggkvaliteten är som alltid hos Aurender kanske den allra bästa i klassen.
Innuos är en tillverkare som på bara ett par år har seglat upp som en av de ledande inom denna kategori produkter. Sida vid sida med Lumin så är det vår mest populära tillverkare inom detta segment i dagsläget. När Innuos erbjuder servrar med streaming, intern lagring och automatiserad CD-rippning så har Lumin renodlade streamers med eller utan DAC:ar på programmet. Dessa båda tillverkare kompletterar därmed varandra på ett mycket fint sätt med ett brett utbud av produkter som stödjer alla moderna format och tjänster inkl. Roon som numera får ses som branschstandarden för uppspelning och hantering av lagrad och strömmad musik. Innuos enheter kommer även förinstallerade med Roon Core, vilket utesluter behovet av en dator för detta ändamål på nätverket hemma.
Det är uppenbart att det finns mycket att utveckla och förbättra inom den digitala domänen och då inte minst gällande streaming som ännu är någonting relativt ungt. Här kan du lyssna på när Nuno Vitorino ifrån Innuos berättar mer om deras filosofi och de konstruktionsval som man gör inom detta expansiva segment.
Här kan du läsa mer om Innuos.
Ayre fortsätter att addera produkter till sin nya 8-serie utan uppenbar brådska. En CD-spelare för den svenska marknaden låter kanske inte som något revolutionerande, men faktum är att Ayre är erkänt duktiga på att lyfta välljud ur de små silverdiskarna. Men, det kanske mest intressanta är att CX-8 även går att få med samma streamingsektion som den renodlade nätverksspelaren QX-8. Detta är alltså en CD-spelare, DAC (med digitala ingångar) och en streamer som tar hand om alla dina digitala behov.
Här kan du läsa mer om Ayre.
MSB visade upp nya slutsteg på mässan – som så ofta på den allra högsta nivån i dessa sammanhang. Vårt intresse kretsar dock kring de nya DAC:arna – Discrete och Premiere – vilka vi har för demonstration hos oss sedan ett halvår tillbaka. Det här är moderna, flexibla och otroligt välbyggda produkter. Men mer än någonting annat så förenar de en kombination av kvaliteter som man sällan hittar i en och samma produkt. Upplösning, transparens, definition och dynamik är typiska hifi-parametrar som snabbt tillfredställer ljudälskare och analytiker, där det inte finns någonting att anmärka på hos MSB. Det som dock avgör i slutändan är de fina klangkvaliteterna, realismen och närvaron. Luddiga begrepp, men helt avgörande för upplevelsen med förmågan att övertyga och beröra på djupet.
Här kan du läsa mer om MSB.
Rockna Audio är en tillverkare av digitala källor – streamers, servar och DAC:ar – som vi har haft ögonen på länge. Man firar sitt 20 års jubileum i år under ledning av den digitala trollkarlen Nicolae Jitariu (vilket Hifi+ valde att kalla honom).
Den nya Wavelight serien har varit under utveckling i närmare två år och är inom kort klar för leverans. Denna placerar sig under dagens Wavedream produkter i en lägre prisklass. FPGA DAC:n är av R2R typ med analog volymkontroll samt både digitala och analoga ingångar, vilket gör att den kan användas som ett komplett försteg. En mycket intressant tillverkare vars produkter vi hoppas få möjlighet att utvärdera hos oss under tidig höst.
Här kan du läsa mer om Rockna.
CH Precision var redan under förra året väl representerat i München, där man i år var mässans absoluta dominant på den högsta nivån. Vi såg den Schweiziska elektroniken i åtminstone 5-6 rum inklusive hos Svenska Mårten (där den kommer att stanna som referenselektronik). Man måste ha haft minst 50 enheter på plats där flera rum hade kompletta system med flera enheter ur CH Precisions digra utbud.
Den nya 10-serien är en klapp på den egna axeln i samband med CH Precisions 10-årsjubileum, men också en ny extrem referensnivå där för- och slutstegen är först ut. I kölvattnet av dessa så kan vi även förvänta oss en digital källa och ett RIAA. Nu väntar vi bara på den nya och ”enklare” 2-serien ifrån det vackra alplandet som kommer att göra denna eminenta elektronik tillgänglig för fler.
Här kan du läsa mer om CH Precision.
Ypsilon återkommer varje år i samma rum och erbjuder alltid en av mässans mest övertygande presentationer. Sin vana trogen så väljer man vanligen en ny partner på högtalarsidan, så också i år. Ombyte förnöjer, samtidigt som man har lyckats bevisa att elektroniken fungerar väl ihop med flera olika tillverkares högtalare, däribland Wilson Audio, Wilson Benesch, Perfect 8 och i år Peak Consult där alla har fått visa vad de går för tillsammans med Ypsilon under senare års mässor.
När man bygger såhär pass välljudande och välbyggda produkter så behöver man inte skrika för att höras. Man når fram ändå, tack vare ett grundmurat rykte hos kännare och musikälskare över hela världen. Ypsilon är också ett av våra i särklass mest populära fabrikat på den högre nivån. I år så visade man ingenting nytt, och fortsätter att skynda långsamt med sin produktutveckling.
Här kan du läsa mer om Ypsilon.
Tidal Audio är mest kända och uppmärksammade för sina fantastiska högtalare. Det inte lika många känner till är att nästan hälften av försäljningen utgörs av deras elektronik, vilken är minst lika kompromisslös. Jörns målsättning är att skapa de mest transparenta komponenter (högtalare – elektronik – kablar) som det överhuvudtaget är möjligt. Återgivningen är oerhört ren och öppen med minimal distorsion och färgning. Det tar ett tag att vänja sig vid, men när sinnena accepterat den uteblivna egenkaraktären (vilken vi vanligen letar efter för att bilda oss en uppfattning om ”hur någonting låter”) så är det bara musik kvar.
Här kan du läsa mer om Tidal Audio.
Thrax har under det senaste året lanserat två stycken allt-i-ett integrerade förstärkare med modulära tillval i form av streamer, DAC och RIAA. Ares är helt transistorbaserad där Enyo förstärker signalen med hjälp av rör uteslutande. I år så fanns man representerade i flera rum utöver sitt eget, ibland annat hos vänner ifrån FinkTeam.
Här kan du läsa mer om Thrax.
Det finns integrerade förstärkare, och så finns det Audionet Humboldt. Det här är en massiv pjäs (60 kg!), där man har gjort sitt yttersta för att skapa den bästa integrerade förstärkare som man överhuvudtaget kan. Bakom de tekniska lösningarna i Audionets mest ambitiösa serie någonsin hittar vi Audionets grundare Thomas Gessler. Industridesignern Hartmut Esslinger – känd som designern bakom Sonys Walkman och Apples Mcintosh – står för extern design och grafiska gränssnitt.
Här kan du läsa mer om Audionet.
Boenicke har redan under tidigare mässor visat upp prototyper av sin kommande elektronik. Vi har imponerats och hoppfullt väntat på dessa vackra maskiner, vilka givetvis har optimerats för att driva högtalarna på bästa tänkbara sätt. Nu så är det äntligen dags. Först ut är en integrerad förstärkare med DAC och RIAA som tillval. Under året så kommer det även ett renodlat slutsteg med motsvarande formgivning följt av ett mindre och något enklare. Samtliga är Klass D baserade i grunden, men om vi känner Sven Boenicke rätt så är det bara början. Mer vet vi först efter sommaren när elektroniken når oss och er.
Här kan du läsa mer om Boenicke.
Världens mest musikaliska Klass D förstärkare kommer ifrån Japanska Spec. Så är det bara. Under senare år så har man skapat sig sin egen nisch för dig som söker egenskaperna hos de finare rörförstärkarna med fördelen att du slipper pysslet och omtanken med rör (att det sedan kan vara en värdefull del av hobbyn är en annan diskussion…:)
RSA-M99 är en ny förstärkare med lösningar direkt nedärvda ifrån toppmodellen F33REX (ca 200.000 kr) till närmare halva priset. Den här förstärkaren hoppas vi kunna presentera närmare efter sommaren hos oss tillsammans med Cube Audio och ett par andra tänkbara kandidater på högtalarsidan.
Här kan du läsa mer om Spec.
Trafomatic Pandora heter de nya monoslutstegen ifrån de Serbiska rörmästarna som även visades under förra årets mässa. Det här är handgjorda produkter ifrån en av de mest erfarna tillverkarna med sitt säte i hjärtat av Europa.
Här kan du läsa mer om Trafomatic.
När vi besökte FinkTeams rum så möttes vi redan i entrén av välbalanserat välljud, där man direkt anade kvaliteterna hos detta system.
Anläggningen med FinkTeam Borg och elektronik ifrån Thrax kändes välbekant hemifrån. Men, mitt i racket så landade blicken direkt på någonting nytt. Canor är tydligen en östeuropeisk tillverkare som tillverkat elektronik i över 30 år. Efter en kort pratstund med representanten på plats så berättade han att man erbjuder OEM tillverkning åt en rad stora tillverkare, däribland Musical Fidelity och Isotek. Man har en full maskinpark med allt en modern tillverkare behöver, och inte 7 anställda (som jag först tyckte mig höra), utan 70 (!).
Det allra roligaste var ljudkvalitet, byggkvalitet och finish. Dessa har övertygat en kräsen och erfaren Karl-Heinz Fink att ta in dem som referenser vid utveckling och utvärdering av FinkTeams högtalare. Ännu roligare är prisbilden, vilken ligger på ca 30-70.000 kr per enhet. I sortimentet så hittar vi rena integrerade rörförstärkare, hybrider och RIAA-försteg samt en CD/DAC.
Det här är en av årets stora upptäckter och en mycket spännande tillverkare som vi hoppas kunna lära känna närmare framöver.
Vi har nyligen fått hem den integrerade förstärkaren AI 1.10 vilken du kan läsa mer om här (Facebook).
Audio Analogue är en ny tillverkare hos oss men gammal i gården på den svenska marknaden. Vi har sedan en tid önskat oss en partner med ett klassiskt utbud av välbyggda och prisvärda förstärkare för musikälskare. Elektronik som har förmågan att presentera musiken som en sömlös helhet med kropp, värme, fyllighet och klangbotten med ett resultat som är lättlyssnat, emotionellt och behagligt. Detta är alla utmärkande kvaliteter hos Audio Analogue som nu har en given plats hos oss.
Nytt för i år var systerfabrikatet Pegaso. Först ut är P50A, en integrerad förstärkare byggd av samma konstruktörer i samma faciliteter som Audio Analogue – men fullt rörbaserat. Vi har precis fått vårt demo-exemplar vilket vi hoppas kunna återkomma till inom kort.
Här kan du läsa mer om Audio Analogue.
Copland CTA-408 med sin lika vackra som kaxiga kylare är en ny integrerad förstärkare med KT-150 rör, vilket även erbjuder ett utsökt internt RIAA. Finns även i svart för den syndige. Klart. Slut.
Mer om Copland.
FinkTeam under ledning utav en av branschens mest namnkunniga konstruktörer (Karl-Heinz Fink) bjöd på en av mässans allra trevligaste stunder. I sällskap av elektronik ifrån Thrax och Canor Audio (en ny och mycket intressant bekantskap) så fick vi en oerhört välbalanserad upplevelse med ett ovanligt generöst stereoperspektiv och gränslös dynamik. Dessa högtalare spelar all musik med driv, pondus, övertygelse och engagemang! Att detta också är en av de trevligaste tillverkare som vi känner till med en servicegrad som skulle få de flesta andra att skämmas gör inte attraktionen mindre.
Här kan du läsa mer om FinkTeam.
Efter att ha visat upp en prototyp under förra årets mässa så är Kaiser äntligen klara med sin nya Furioso Mini. Priset blir drygt hälften av Chiara (i bakgrunden) där det första paret bokades av en förväntansfull svensk redan under helgen (vi blir allt fler härnere) för leverans efter sommaren.
Furioso Mini spelade väldigt övertygande under mässans begränsande förhållanden, där man får en omedelbar känsla för Kaisers fantastiska närvaro, intimitet och naturliga värme. Det här blir en väldigt spännande högtalare att lära känna närmare hemmavid inom kort.
Här kan du läsa mer om Kaiser.
Veritys stora rum med Julien och Bruno ifrån Verity på plats under hela helgen var också det mest ambitiösa av de rum som hade valt att den kanadensiska firmans högtalare (vilket var fler än någonsin i år). Verity Lohengrin IIS är den största högtalaren ifrån Kanadensarna strax under det extrema flaggskeppet Monsalvat. Man erbjuder numera även sin egen elektronik, vilken håller allra högsta klass med en byggkvalitet och design som man bara kan beundra.
Det här rummet spelade med Veritys perfekt avvägda balans av insyn, flöde och skala där allt bara känns så självklart.
Här kan du läsa mer om Verity.
Verity Lakmé är en helt ny golvmodell och ett nytt avstamp ifrån Kanadensarna. Ambitionen har varit att erbjuda Veritys speciella karaktär och egenskaper i en mer placeringsvänlig och modern högtalare till ett pris som gör dem tillgängliga för fler. Fronten (här i massiv valnöt) är enkelt utbytbar och går att få i svart eller vitt vilket är standard, alternativt i valfritt träslag eller lack.
Boenicke har under senare tid seglat upp som en av våra mest populära tillverkare på högtalarsidan. Det är inte svårt att förstå varför när man närmar sig dessa skapelser som andas kvalitet inifrån och ut. Sven (Boenicke) har verkligen lyckats med den här serien, vilken också har fått mycket uppmärksamhet världen över under de senaste åren.
Stenheim var i år representerade i tre rum. Alumine 5 är en rejäl golvhögtalare i Schweizisk skrud och en av våra absoluta referenser på den högsta nivån. Sällskapet kom ifrån Playback Designs, vilka visade upp ett chockerande slutsteg (!) i 150 kg klassen. Kineserna (allra särskilt) får aldrig nog och ber uttryckligen tillverkarna om större, tyngre och mer kostsamma (?) komponenter…samtidigt som vi i den något mer rationella delen av världen ber om mer för mindre. Det är inte lätt att vara tillverkare på den högsta nivån idag i ett försök att tillfredsställa alla kundgrupper och marknader.
Årets stora nyhet ifrån Stenheim är en mycket efterlängtad lillebror (eller syster) till de betydligt större syskonen. Alumine 3 erbjuder all den teknologi, renhet, dynamik och energi som vi har blivit så bortskämda med i en mindre förpackning till ett mer tillgängligt pris.
Här kan du läsa mer om Stenheim.
Vimberg är Tidals mindre men nästan lika ambitiösa syskon, vilka vi valde att visa upp under årets High end mässa i Stockholm tillsammans med Thrax, Vertere, Audience med flera.
Amea är den första stativhögtalaren på många år ifrån Jörn & co hos Tidal/Vimberg. En mycket efterlängtad och spännande produkt för mindre till medelstora rum i en mer tillgänglig prisklass. Byggkvalitet och finish är som alltid av högsta tänkbara klass.
Här kan du läsa mer om Vimberg.
Voxativ visade upp en bred flora av högtalare ur sitt fina sortiment, där den lilla stativaren Hagen är en av våra favoriter. Ja, den behöver en subwoofer om du inte vill begränsa ditt musikval alltför mycket, men renheten, öppenheten, dynamiken och inlevelsen ifrån dessa högtalare (med rätt elektronik) är nära på oslagbar.
Här kan du läsa mer om Voxativ.
Cube Audio har snabbt blivit en favorit hos både oss och många kännare ute i Europa under senare tid med sina unika egenutvecklade bredbandselement där dåtid möter nutid. Det nya flaggskeppet erbjuder ett 15″ (!) element som täcker hela frekvensområdet en bra bit ner emot 20Hz. Man lanserar samtidigt en ny stativmodell tillika instegsmodell under mässan. Sammantaget så har man nu fem modeller på programmet. Vi har tre av dem för demonstration hos oss, vilka vi gärna matchar med förstärkare ifrån Lyric, Trafomatic och Spec.
Här kan du läsa mer om Cube Audio.
Nu närmar vi oss en av helgens största nya upplevelser. Kroma Audio är en ung tillverkare uppbackad av både erfarenhet och en hel del nytänkande gällande materialval inte minst, där ingen detalj har lämnats åt slumpen. Bakom Kroma hittar vi två konstruktörer – Miguel Castro and Javier Millán, två spanjorer som även ansvarar för utvecklingen av rack och möbler hos systerföretaget Artesania vilka dominerade mässan och användes i åtskilliga rum. Man avslöjar redan här att man har ett stort kunnande gällande hur man undviker och eliminerar oönskade resonanser.
Högtalarkabinetten är gjort av Krion, ett kompositmaterial som påminner mycket om Corian, vilket erbjuder extremt hög densitet och materialtäthet. Materialet är också formbart och flexibelt, vilket gör att man kan skapa valfria former utan onödiga skarvar etc. Högtalarna går att få i vitt och svart med sidopaneler i kolfiber, trä eller lack alternativt valfri annan finish efter önskemål.
Kroma undviker också metall så långt det bara är möjligt (sa vi att ingenting hade lämnats åt slumpen?) då man menar att de har en negativ inverkan på ljudet i förlängningen. Basportar och fötter är därmed gjorda i selekterat trä. Det finns dessutom inte en enda skruv av metall i högtalarna (!), inte ens för att fästa elementen i baffeln.
Den övriga komponentkvaliteten är den högsta tänkbara med element ifrån ScanSpeak och Hiquphone samt interna komponenter ifrån Duelund och Mundorf.
Högtalarna är också mycket lättdrivna där stativhögtalaren Mimi exempelvis har en känslighet på 90B. Valet av förstärkare blir därmed mer eller mindre helt fritt.
Vi har följt Kroma ett tag nu i väntan på mognad och att man ska lansera flera och något mer tillgängliga modeller bättre lämpade för vår svenska marknad. Under årets mässa så var det äntligen dags. Utöver stativhögtalaren Mimi (en otrolig högtalare som vi återkommer till…) så introducerade man även två något mindre golvhögtalare – Thais och Stella. Tillsammans så täcker man ett brett spektrum för de flesta normala behov.
Här kan du läsa mer om Kroma.
AMG tillverkar helt fantastiska skivspelare. Byggkvalitet och finish är oklanderlig ned i minsta detalj där allt utvecklas och tillverkas internt ifrån faciliteterna i Deining i Tyskland.
Forte är namnet på det nya flaggskeppet, vilket är den mest påkostade skivspelare som man någonsin har tagit fram. Drivverket tar inte upp mer plats än den tidigare toppmodellen Viella, men plattform (23 kg), tallrik (14 kg) och tonarmsbas är både större och betydligt mer massiva. Även motorn är ny liksom strömförsörjningen som givetvis är extern och ordentligt tilltagen.
Vi la en order på stående fot. Det här är en alltigenom oemotståndlig konstruktion och design som vi bara älskar… Till skillnad mot många andra tillverkare på den högsta nivån så gör man ingenting i onödan eller överdrivet hos AMG. Allt ska gå att motivera, där designen följer funktionen – varken mer eller mindre. Resultatet är lika högpresterande som elegant.
Här kan du läsa mer om AMG.
Vertere DG-1 är en av årets mest efterlängtade och efterfrågade produkter hos oss. Detta är en helt nyutvecklad spelare och tonarm ifrån grunden, vilken går att få som ett färdigt paket (plug and play) om man så vill inklusive pickup. Eller så monterar du (eller vi) någonting bättre, där denna plattform kommer att ge mycket goda förutsättningar även för riktigt fina pickuper.
Om du har tröttnat på de gamla vanliga plankorna och vill gå upp en nivå för att få något betydligt mer gediget och speciellt så behöver du inte leta längre :).
Här kan du läsa mer om Vertere.
Våra danska vänner hos Ansuz fortsätter att utveckla sin produktflora i imponerande takt och med outtröttlig energi…
Ansuz lämnar som bekant ingenting åt slumpen, där man nu på allvar ger sig in även på nätverkssidan. Nyheten under mässan kallar man ”PowerSwitch”, vilken kommer i fyra nivåer. Samtliga innehåller Ethernet-switchar med inbyggd powerbox för aktiv anslutning av Ethernet-kablar och i förlängningen streamers, servrar och nätverksspelare i systemet. Parallellt så erbjuder man givetvis även nätverkskablar på motsvarande nivåer.
Våga prova. Vi har flera kunder vilka liksom vi har varit lätt skeptiska som upplever lika stora eller större skillnader vid byte av nätverkskabel i jämförelse med exempelvis en USB- eller annan digitalkabel. Ja, signalen kommer fram även via enklare utrustning. Skillnaden ligger som det verkar snarare i hur systemet påverkas av diverse störningar (både in- och utgående) vilka sprider sig igenom systemet om de inte hanteras eller tas om hand. Det finns en logik i det oavsett vad teorier inom IT-området säger gällande dataöverföring i andra sammanhang. Men som sagt, våga prova. Det är det enda sättet att bilda sig sin egen uppfattning.
Här kan du läsa mer om Ansuz.
CAD bevisar att eliminering av RMI och EFI störningar gör tydlig skillnad, vilket deras ”ground control” enheter effektivt tar hand om. Under mässan så visade man upp sitt kompletta utbud bestående av sin server, fantastiskt fina DAC och jordboxar. Man sågs också i flera andra rum, ibland annat hos TechDAS. Förstärkaren ”Arne” kommer ifrån svenska Engström och högtalarna Sarastro IIS ifrån Verity, vilka sågs i rekordmånga rum under helgen.
De mindre GC1 jordboxarna har två anslutningar och fungerar särskilt bra till känsliga RIAA-försteg och digitala källor i syfte att minska störningsnivåerna vilket ger en tystare, svartare bakgrund och mer lugn och harmoni till presentationen. Svårt att förklara, lättare att uppleva.
Här kan du läsa mer om CAD.
Falkenohr tillverkar i vår mening några av de mest välbyggda och estetiskt tilltalande hifi-möblerna på marknaden, där man förenar högteknologi och kunskap inom resonanshantering med en modern känsla för design och hantverk. Ingenting som vi har sett eller upplevt kommer i närheten av helhetsintrycket ifrån dessa produkter. Det här är inget rack, det är en funktionell möbel som pryder vilket rum som helst.
I år så visade man upp sina nya och mer tillgängliga 118-serie. Precis som hos övriga linjer så går även denna att få i valfri finish. Det är också denna som kommer att pryda vårt stora showroom och bära upp vår elektronik i höst.
Här kan du läsa mer om Falkenohr.
De populära Darkz fötterna ifrån Ansuz kommer nu i en helt ny serie i fyra nivåer. Det kommer att krävas lite repetition för att memorera namnen: C2T – D2T – T2 – T2S i stigande ordning.
C2 och D2 modellerna har en kärna i aluminium där T2-modellernas är i titan. Samtliga har mittsektioner i aluminium och kulor i titan mellan de tre skikten. Toppmodellen T2S har givetvis allt inklusive den mest avancerade och hårdaste ytbehandlingen.
Här kan du läsa mer om Ansuz.
NOTERAT
Om vi då skulle försöka oss på en liten sammanfattning…
Årets trend
Allt fler tillverkare har återigen vänt blicken emot vår del av världen och lanserar nyheter för mer normala hem och plånböcker. Verity, Stenheim, Vimberg, Thrax, Vertere, MSB och Spec visar alla exempel på detta. Detta är något som glädjer oss och förhoppningsvis även er.
Årets dominant
CH Precision är mässans okrönta konung på den högsta nivån. Vi såg säkerligen ett 50-tal enheter i minst 5-6 rum på mässan i år. Transistorelektronik blir inte mycket mer välbyggd, flexibel och välljudande än så här, där många högtalartillverkare inte minst vill rida på framgångsvågen ifrån Schweizarna.
Årets överraskning
Av allt vi upplevde under årets mässhelg så var högtalarna ifrån spanska Kroma den största överraskningen. Med en fantastisk kombination av dynamik, öppenhet och innerlighet i en ovanligt vacker och välbyggd förpackning så är detta en tillverkare som imponerar och attraherar på så många plan. I skrivande stund så väntar vi på en leverans av det första paret ifrån denna oerhört spännande tillverkare som garanterat går en mycket intressant framtid till mötes.
Årets bubblare
Det går inte att komma hem ifrån mässan utan att ha hittat fler tillverkare med stor potential. Elektroniken ifrån Canor Audio med sin dryga 30-åriga erfarenhet av att bygga elektronik åt båda sig själva och många andra var en sådan ny bekantskap. Det här är mycket prisvärd elektronik som vi bara måste ta hem och lära känna närmare helt enkelt.
En annan kandidat inför hösten på elektroniksidan är en tillverkare som inte har haft aktiv representation i Sverige tidigare inom hi-fi segmentet, men som har ett oerhört solitt och grundmurat rykte ifrån både proffs- och hifi-världen. Vi talar om Bricasti som i dagarna lanserar sin nya och mer tillgängliga DAC M3, vilken i skrivande stund är på väg till oss över Atlanten för utvärdering.
Vi har också under flera år haft ett gott öra och öga till högtalarna ifrån franska Apertura, vilka vi har sett tillsammans med CH Precision vid ett flertal tillfällen. Det här är en aktör som har lyckats bevisa att man kan vara en något mindre premium-tillverkare baserad i Europa med lokal produktion, samtidigt som man har möjlighet att upprätthålla en väldigt hög kvalitetsnivå utan att priserna rusar i höjden. Många av modellerna går också att få med banddiskant. Bara en sån sak. Det här är ännu en tillverkare som vi kommer att få lära känna närmare på hemmaplan i höst.
REFLEKTION
Årets mässa blev den sjunde i rad för undertecknad. Med ett antal års erfarenhet ifrån vimlet i München så blir det tydligt vilka tillverkare som har nått stabilitet i sin närvaro på marknaden, och vilka som inte riktigt mäktar med.
I år så var det primära målet för oss att fördjupa våra befintliga relationer med de tillverkare som vi redan samarbetar med, och som redan har en värdefull plats i vårt sortiment. Trots det så är det i princip omöjligt att värja sig emot den innovationskraft som finns ute i världen, där vi kommer att ta med oss ett par nya tillverkare hem även i år med förutsättning att komplettera och stärka vårt utbud ytterligare. Kriterierna är dock som alltid att det är rätt människor och kompetens bakom produkterna, samtidigt som dessa ska fylla en tom nisch hos oss alternativt överträffa något av det vi redan känner till inom ett visst segment.
Den här tiden på året inbjuder vanligen till utomhuslekar, men vi har aldrig stängt, och bollar gärna idéer och tankar även under årets varmare och ljusare månader.
Ha en fin sommar!
/ Marcus med vänner
Samtliga av våra bilder ifrån mässan hittar ni på Facebook och Instagram.
Hej Marcus
Tack för ett fantastiskt fint reportage.
Hoppas att vi får anledning att ses när semestrar är överstökade
Hej Claes,
Tackar ödmjukast för de fina orden! Vi ses i höst. Ha en fin sommar så länge!
/ Marcus
Tack för reportaget. Å alla bilder nu får man drömma lite å spara en slant .Ha en bra sommar
Hej Lasse! Tack själv :). Dröm vidare så hörs vi snart!
/ Marcus