Nyhetsbrev tack!

Vårt nyhetsbrev håller dig uppdaterad med information om produktnyheter, reportage, utvärderingar, skivsläpp och andra godsaker.

Vi kommer endast att använda din e-post för direkt-
kontakt med dig, och aldrig lämna ut den till annan part.

Tack, snart börjar det roliga!

Välkommen som prenumerant på vårt nyhetsbrev, vilket utkommer 4-6 gånger per år. För dagliga uppdateringar, följ oss gärna på Facebook.

19th of maj

Take 5 2024


Blique Take 5 2024

Take 5 2024

Söndagen den 13 Oktober 2024

Efter ett antal år på Ulfsunda Slott så blir platsen för årets stora high end event Blique by Nobis i Vasastan (Stockholm).

Vi höjer nu nivån på alla plan mot målet att erbjuda en ännu finare upplevelse för er som besökare med mingel, lyssningar, föredrag och spännande lanseringar med tillverkare på plats ifrån hela världen.

Som vanligt blir det fri entré med öppna dörrar för alla.

För inresande gäster så erbjuder vi -20% rabatt på hotellvistelsen under helgen! Här bokar du enkelt dina hotellnätter och anger kampanjkod PSENSE.

Man når snabbt och enkelt hotellet på under 30 minuter ifrån Arlanda flygplats eller 10 minuter ifrån Stockholms central.

Blique erbjuder även fullservice när det gäller mat och dryck under helgen.

Gör gärna en notis i kalendern redan nu – vi ses i höst!

/ Marcus med vänner

 

Blique Take 5 2024

Blique Take 5 2024

There are 0 comments on this post
6th of maj

High End München 2024


Aries Cerat

Följ med oss till München!

Flygresan är inplanerad, hotellrummen bokade och kalendern på god väg att bli fulltecknad i år igen inför årets största mässhändelse i München den 9-12 Maj.

Vi kommer som vanligt att ta tempen på branschen, träffa konstruktörer och representanter och rapportera om alla spännande nyheter ifrån världens alla hörn.


Aries Cerat

”Go BIG or stay home”.

Låt oss rivstarta årets rapportering ifrån mässorna mässa!

Cypriotiska Aries Cerat under ledning en den lika ödmjuka som briljanta konstruktören Stavros Danos kunde efter närmare en vecka av logistiska utmaningar och förberedelser inför årets mässa visa upp ett av årets mest extrema och ambitiösa system.

”Contendo” är ett flaggskepp i ordets rätta bemärkelse. Ett fullständigt gränslöst hornbaserat högtalarsystem, vilket givetvis backades upp av elektronik ifrån den allra högsta ”Limited Edition” serien ifrån Aries Cerat.

Nytt för i år var även en ny direktdriven skivspelare med tillhörande tonarm, där den enda komponent som man inte själva utvecklar och tillverkar var pickuperna ifrån Japanska Top Wing.

Det här systemet presterar skala, dynamik och transientattack på en nivå som jag inte kan minnas att jag någonsin har upplevt tidigare. Dock helt utan uppenbara hornfärgningar. Klang och tonalitet känns befriande naturlig och självklar där tonerna svävade fritt och gränslöst ut i det (enorma) rummet.

Ribban är lagd och tärningen kastad…

Aries Cerat

Aries Cerat

Aries Cerat


Marten Coltrane Quintet

Marten

Att kliva in i rummet hos vår svenska stolthet Marten är som att vandra rakt i en svensk granskog. Doften av furu och trä är det första som möter dig, vilket är en befrielse i mässkorridorer där man helst undviker att andas mer än nödvändigt.

Coltrane Quintet (eller ”rödluvan” om man så vill i klänningen för dagen) bär traditionen vidare ifrån tidigare generationer av denna ikoniska modell, men är i mångt och mycket en helt ny högtalare. Kabinettet har växt ytterligare i volym och är nu huvudsakligen i kolfiber vilket har lackats varsamt för hand i ett antal lager med finish i absolut toppklass. Diamant diskanten och det nya Beryllium elementet för diskant-/mellanregister har man gemensamt med förra årets lansering Septet, vilka här får sällskap av ett helt nytt mid-bas element i kolfiber tillsammans med två keramiska element per sida för basområdet.

Martens erkänt luftiga, välnyanserade och avslappnade återgivning nådde nya nivåer redan med Septet. Med årets lansering Coltrane Quintet så tar man upplevelsen ytterligare en nivå till med en högtalare som spelar än mer resolut, kraftfullt och bestämt.

Ibland är det riktigt roligt att vara svensk.


Kroma

​Kroma

Kroma Atelier är en tillverkare som ligger oss väldigt nära om hjärtat. Efter ett par år av nyutveckling och expansion så erbjuder man nu tre olika serier där man också introducerar möjligheten till lackerad finish vid sidan av den nakna som exponerar de rena Krion kabinetten. 2024 känns som året då allt faller på plats, där man har aktiv närvaro i tre rum på mässan.

Innuos lanserar två helt nya streamers/servrar under helgen (vilka vi återkommer till) i ett rum som man här delar med Kroma Atelier, Nagra, Gryphon, Artesania Audio med flera.

Det här rummet var ett av årets stora behållningar såhär långt, där jag dessutom fick möjlighet att prata med en uppenbart nöjd Nuno Veloso (InnuOS) i lugn och ro, följt av ostörd lyssning till duon Angus & Julia Stones. Mycket bättre kan det inte bli.

Högtalarna ifrån Kroma Atelier i det här rummet var en helt ny modell ifrån den högsta Reference serien (Irya).

Kroma Irya

InnuOS ZEN NG


SIlent Pound

Silent Pound

Många skulle nog säga att det finns alldeles för många högtalartillverkare. Det här är något som man blir ständigt påmind om i korridorerna här nere, och som också i viss mån återspeglar sig i vårt sortiment vilket får sägas vara fyllt till bristningsgränsen inom detta segment. Trots detta så dyker det emellanåt upp nya tillverkare som erbjuder något speciellt med kvaliteter som det är svårt att värja sig emot. Silent Pound är tveklöst en utav dem.

Vi upptäckte denna nya innovativa tillverkare under mässan i Warzava 2023 då föregångaren till nya Challenger II premiärvisades för första gången. Detta var i mångas öron (inte bara våra) en av mässans höjdpunkter. Sedan dess så har konceptet vidareutvecklats och mognat, där dagens modell har förbättrats på flera punkter. Till nyheterna hör nya baselement (magnetlösning) och möjligheten att justera både bas- och diskantnivåerna ett par dB i syfte att optimera återgivningen ytterligare i relation till rumsrespons och lyssningspreferenser.

Challenger II vilar i grunden på ett koncept man kallar ”Constant Directivity” vars syfte är ge lyssnaren mer och jämnare direktljud med mindre rumspåverkan. Basarna sitter monterad i en öppen baffel där mellanregister och diskantelement kombineras i en egen kammare vilken just nu patenteras. Delningsfiltret är också en fröjd för dig som är svag för exklusiva och exotiska komponenter.
Om du är nyfiken och vill fördjupa dig mer så finns det mer att läsa om de tekniska lösningarna hos tillverkaren.

Det här är en fullstor högtalare vilken också känns obegränsad i omfång med en imponerande öppenhet, rymd, dynamik och tyngd igenom hela frekvensområdet. Dubbla 12″ baselement per sida både känns och hörs, där rumskänsla och utplacering av musiker och instrument i ljudbilden är i absolut toppklass. Roger Waters lät spöklikt realistiskt och Madonnas Vogue på högre volym gränslöst dynamiskt med all den energi och driv som krävs.

Den här resan har bara börjat – var så säkra.

SIlent Pound

SIlent Pound

SIlent Pound


Stenheim Ultime Two

Stenheim

Vi valde tidigt som en av Stenheim allra första partners världen över att ta in och satsa på denna nya och spännande tillverkare. Det här var redan 2014. Sedan dess så har det hänt mycket – både hos Stenheim och hos oss – vilket påminner mig om att vi har ett 10-års jubileum att se fram emot under året.

I år så har Nagra valt Stenheim som sin huvudpartner på högtalarsidan, där man spelar på Ultime Two SX i sitt eget stora rum. Stenheim själva spelar på Nagras Classic serie i sitt eget. Utöver det så hittar vi Ultime Two SX även i det rum som man delar med våra vänner hos darTZeel.

I år så lanserar Stenheim inga nya modeller – däremot så presenterar man en uppdatering (SX) till alla Alumine Five och Ultime Two ägare. Den största nyheten är en ny och egenutvecklad golvplattform (eller plint om man så vill) i aluminium för att optimera avkopplingen mot golvet. Man introducerar även möjligen att justera nivåerna hos bas och diskant via en kontrollpanel på baksidan. Funktionalitet som också finns hos Reference serien sedan tidigare. Slutligen så adderar man en jordanslutning vilket blir allt mer vanligt och efterfrågat.

Här kan ni läsa mer om årets uppdateringar hos Stenheim.


Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon

Ypsilon och Kaiser har samarbetat under flera år i rad nu, och har hittills aldrig gjort oss besvikna. Detta år är inget undantag.

Trots det enorma utbudet så är det få anläggningar och presentationer som verkligen griper tag, berör och bryter igenom bruset under dagarna på den här enorma mässan. Vissa prövar nya grepp och kombinationer där andra nöter på med mer eller mindre samma uppställning, utan att riktigt övertyga.

När man sätter sig framför Rainer Webers (Kaiser acoustics) och Demetris Backlavas (Ypsilon High End) skapelser med en analog källa i toppklass (TechDAS) tillsammans med Ypsilons nyligen uppdaterade VPS-100 MKII RIAA alternativt nya CD-transport/spelare och DAC så sjunker axlarna ner direkt. Man vet redan efter de första tonerna att man är i trygga händer där man kan slappna av helt och bara njuta av musiken. Hjärnkontoret får för en stund en välbehövlig vila där det inte ställs några krav alls. Allt är på plats och flödar så obehindrat och naturligt utan avarter eller obalanser.

Mer finns det egentligen inte att säga.

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS

Ypsilon, Kaiser, TecDAS


Rockport Avior II

Rockport

När den återkommande diskussionen gällande vilka de ledande högtalartillverkarna är så nämns allt som oftast Rockport som en utav dem. Få andra tillverkare har ett lika fint och solitt anseende och möter samma respekt ifrån både branschkollegor och kunder som jag pratar med.

2024 var något av ett mellanår för Rockport där man spelade på Atria II och Avior II i två olika rum. Utöver detta så förhandsvisade man vad som kommer att bli nästa stora nyhet till hösten – Lynx. En högtalare som man utan överdrift kan kalla för en ”Mini Lyra” då den i likhet med Rockports flaggskepp har ett kabinett i gjuten aluminium. En process och konstruktion som är betydligt mer komplex och kostbar än att som andra sammanfoga stycken av aluminium. Målsättningen är givetvis att skapa ett så tyst och resonansfritt kabinett som det överhuvudtaget är möjligt utan skarvar, fästpunkter, skruvar osv.

Elementen är också direkt nedärvda ifrån Lyra där man delar samma diskant, mellanregister och baselement. Det här är en förhållandevis kompakt högtalare med motsvarande dimensioner som Atria II men med större intern volym och en vikt på närmare 150 kg (!).

Rockport Avior II

Rockport Lynx

Rockport Lynx

Rockport Lynx


Stenheim, darTZeel

Stenheim, darTZeel

Motljus, blandljus och skarpa kontraster ifrån en blandning av matta och blanka ytor är inga vidare förutsättningar för en ambitiös fotograf. Men man får göra sitt bästa.

Det här rummet bjöd i likhet med förra året på idel ädel adel ifrån darTZeel (elektronik och pickuper), Stenheim (högtalare), CS Port (skivspelare) och Hemmingway (kablar).

François ifrån Ana Mighty Sound höll som vanligt i taktpinnen där rullband, vinyl och live-musik ifrån saxofonisten Jérôme Sabbagh varvades under helgen.

Det här system förmedlar storskalighet och energi utan bromsar eller tyglar vilket ger en närvarokänsla som stundtals är brutalt direkt med kraftiga dynamiska skiftningar. François är inte heller den som försiktigt väljer ut välkända audiofila pressningar. Här blandas istället på ett passionerat franskt manér all tänkbar musik ifrån en bred repertoar ur den digra vinylsamlingen.

I år så är det även 25 års jubileum för det ikoniska stereoslutsteget NHB-108 vilket la grunden för framgångarna och verkligen satte darTZeel på kartan ibland världens högst respekterade tillverkare. Grattis ifrån oss .

Stenheim, darTZeel

darTZeel

darTZeel

darTZeel


Boulder

Boulder

Våra lättsamma vänner hos amerikanska Boulder visade under helgen upp sitt allra tyngsta artilleri. I 3000 serien ifrån Boulder så hittar vi något av det mest ambitiösa på marknaden idag.

Försteget 3010 är en uppenbarelse med industridesign av allra högsta klass. Detta parade man sedan ihop med monoblocken 3050 i samma serie vilka väger in på 200 kg/st med sin dedikerade plattform med en uteffekt på 6000W/2Ohm. Mer än vad någon någonsin kommer att behöva.Streamer/server kom ifrån Aurenders högsta hylla i form utav N30 (en av våra absoluta referenser här) där Technics snurrade vinylen. YG hade slutligen valt att ställa upp hela sitt sortiment av högtalare längs väggarna i denna enorma sal.

Det här systemet bjöd på ett vidsträckt och glasklart panorama med total insyn utan några tendenser till avarter eller hårdheter under mina sammanlagt tre besök under helgen. Storstilat och imponerande.

Boulder

Boulder


Esprit Amelia

Esprit

Nu när vi har tagit oss igenom en majoritet av de stora gränslösa systemen så börjar det bli dags att komma ner på jorden lite och fokusera på årets något mer tillgängliga nyheter ifrån ett urval av våra tillverkare.

Först ut är den helt nya högtalarsatsningen ifrån Esprit. Ja, ni läste rätt. Våra franska kabelspecialister som vi håller så högt för sina naturliga, organiska och levande egenskaper premiärvisade under helgen två helt egenutvecklade högtalare.

När en tillverkare som är specialiserad inom ett visst område sedan många år tillbaka plötsligt lanserar nya produkter inom ett helt annat så är det lätt att bli ifrågasättande och skeptisk. Att bredda produktportföljen är en pågående trend hos många tillverkare idag, vilken inte alltid blir helt lyckat.

Efter en stund tillsammans med den unga och sympatiska Vivien Falize som är grundaren och konstruktören Richard Cesaris högra hand så fick jag dock veta att högtalare var något som man utforskat tidigt. Detta projekt har sedan legat i malpåse under många år och sakta fått mogna fram i skuggan av kabelutvecklingen. Så långt allt väl.

Det här är kompromisslösa högtalare med komponentkvalitet av högsta klass vilket inkluderar element ifrån SEAS och AMT, interna komponenter ifrån Mundorf och Duelund och självklart internt kablage ifrån den egna tillverkningen.

Golvhögtalaren Amelia är en relativt stor 2-vägs konstruktion i ett format och med en utformning som det är lätt att föreställa sig i ett typiskt svensk hem. I ett lite brokigt system med elektronik där Lumin och APL stod för den digitala avspelningen så spelade den här nya högtalaren fantastiskt fint. Luftigt, levande och organiskt med spänst och nerv där man direkt påmindes om att det här är en konstruktion som vilar på samma filosofi och med motsvarande målsättning som kablarna ifrån samma tillverkare.

Vi la en beställning direkt på plats av både Amelia och den mindre stativaren Stella vilka vi ser mycket fram emot att presentera för er i höst!

Esprit Amelia

Esprit Stella


Diptyque

Diptyque

Våra franska partners hos Diptyque fortsätter sin framgångsresa där man även i år övertygade stort med sina magnetostatiska panelhögtalare efter eget recept.

Efter lanseringen av flaggskeppet Reference häromåret så har man utökat sortimentet med fler, mindre och mer tillgängliga modeller hela vägen ner till DP-85 som lanseras under sommaren. Sammantaget så har man nu fem modeller i programmet för alla rumsstorlekar och ambitionsnivåer i praktiken.

Öppet, dynamiskt, naturligt och sömlöst med ordentligt basstöd är den kombination utav kvaliteter som gör Diptyque så speciella och omtalade just nu.

Diptyque

Diptyque DP-85


Basel Acoustics

Basel Acoustics

Boenicke har alltid varit varit en utav våra favorittillverkare. Det här är högtalare som fångar dig direkt och vägrar släppa taget och som alltid sätter musiken i första rummet med sin klarhet, energi, substans och klangrikedom. Det är också oerhört genuina konstruktioner som andas kvalitet och som ger en alldeles speciell ägarglädje.

Basel Acoustics är ett nytt kapitel och ett samprojekt mellan Sven Boenicke och hans partner Piotr Misiewicz. Här förenas mycket av den teknologi och de unika lösningar som man har utvecklat under senare år och som nyligen har kulminerat i det kompromisslösa flaggskeppet W22 ifrån Sven Boenicke.

Vi får här givetvis ett solitt träkabinett, individuellt upphängda och avkopplade element och sofistikerad kalibrering/tuning. Allt paketerat på ett ovanligt elegant sätt vilket varken bör göra en entusiast, partner eller intredningsdesigner besviken.

Vi hoppas kunna premiärvisa Basel Acoustics för er under höstens Take 5 event den 13 Oktober!

Basel Acoustics

Basel Acoustics

Basel Acoustics


Qualio IQ Ultra

Qualio

Vi premiärvisade Qualio IQ för er i höstas under Take 5 2023 i Stockholm. Detta blev en av de mest uppskattade rummen under denna helg i samspel med den fantastiska elektroniken ifrån franska B.audio. En mycket spännande och väldigt prisvärd högtalare men också kombination utav produkter.

Under München mässan så lanserade man Qualio IQ Ultra vilket är en vidareutveckling och förädling av grundmodellen som man nu kan välja mot en merkostnad.

I korthet så får man följande tillägg om man väljer Ultra-versionen:

✻ Mundorf Angelique Copper-Silver-Gold cables
✻ ISOACOUSTICS Gaia 2
✻ 220uf Bass unit capacitor replaced from Electrolytic to Evo Oil
✻ All crossover coils are now Jantzen Copper Ribbon Wax
✻ Additional pair of terminals allowing for Bi-Amping

En väldigt fin högtalare har blivit ännu bättre.


Harbeth NLE-1

Harbeth

Old School > New School

Samtidigt som våra vänner hos Harbeth med Alan Shaw i spetsen planerar för nästa stora lansering av sin klassiska serie av passiva högtalare så pågår parallellt utvecklingen utav något helt annat.

NLE-1 (New Listening Experience) är ett helt aktivt högtalarsystem med intern Klass D förstärkning och DSP vilket pekar ut en helt ny riktning för denna legendariska tillverkare.

Det här lilla systemet trotsade tyngdlagarna och spelade oerhört rent, storskaligt, kraftfullt och imponerade under helgen.

Vi såg flera nya aktiva lösningar under mässan än någonsin tidigare, där allt talar för en ny våg inom detta segment. Kanske blir 2024 året då aktivt tar fart på allvar även på de högre nivåerna. Den som lever får se.

Harbeth NLE-1

Harbeth SHL5

Apertura Enigma MKII

Apertura

Apertura bevisade återigen att man inte behöver skrika högst för att bryta igenom bruset under den här intensiva helgen. Istället så visar man varsamt och konsekvent upp sig i samma rum år efter år vilket alltid erbjuder en oas av lugn och välljud.

I år så spände man dock bågen något hårdare när man valde att spela på sitt flaggskepp Enigma MKII. En högtalare som vi ofta njuter av själva här hos oss i Stockholm där vi har nära på ett fullsortiment för permanent demonstration.

Det är svårt att hitta en lika erfaren och genuin tillverkare som Apertura, vars produkter alltid sätter musiken i första rummet. En liten aktör med ett ovanligt stort hjärta.

I år så samspelade man med Wattson Audio vilka bidrog med ett ovanligt kompakt och elegant system av elektronik.


MSB Cascade

MSB

Kampen om den digitala tronen på den allra högsta nivån fortsätter utan några som helst tecken på avmattning.

Med den tredelade MSB Cascade så lägger man grunden för en ny generation D/A omvandlare där förra årets lansering av Digital Director var ett första steg på vägen.

Som alltid ifrån MSB så är kvalitetsintrycket oklanderligt – inifrån och ut.

Det ryktas också om ett nytt extremt flaggskepp ifrån MSB för lansering senare under året…

Daniel hos MSB förklarar konceptet och teknologin närmare i den här videon:


MSB Cascade

MSB Cascade


Boulder 2160

Boulder (igen)

Boulder har varit med länge, där man står tungt och stadigt på stabila ben. Hos Boulders Logan Rosencrans så vilar det ett sällsynt lugn, vilket står något i kontrast till den tuppfäktning som annars dominerar korridorerna där tillverkarna slåss om att vara bäst och vackrast.

Många förknippar säkert Boulder med tung, kompromisslös och kostbar elektronik. Något man tveklöst erbjuder med sin 2000 och 3000 serie. 500, 800 och 1000 serierna däremot vänder sig till en betydligt bredare kundgrupp, vilket också gör dem mer relevanta för vår marknad.

866 är en kraftfull och om man så vill komplett integrerad förstärkare med digitalmodul (streamer/DAC) som tillval. Sedan introduktionen så har detta varit vår allra mest populära integrerade förstärkare inom den här kategorin.

I 800 serien så hittar man numera även 812 och 861. En komplett streamer/DAC/försteg/hörlursförstärkare tillsammans med ett kompakt och matchande slutsteg. Byggkvaliteten är som alltid ifrån Boulder oklanderlig – oavsett serie, nivå eller produkt – där man utvecklar och producerar i princip allting själva. Något väldigt få andra kan stoltsera med.

Vi har en stående inbjudan till Boulder, Colorado vilken vi hoppas kunna ta tillvara på inom en snar framtid. En stad med flera fina hi-fi tillverkare (Boulder, Ayre, PS Audio), en myllrande musikscen och fantastisk natur.

Boulder 812 + 861

Boulder 866


Pilium

Pilium

Grekiska Pilium under ledning av Konstantinos Pilios är en riktig framgångssaga. På ovanligt kort tid så har man etablerat sig som en av de mest välljudande och respekterade tillverkarna på en marknad som är lika nyckfull som hårt konkurrensutsatt.

I år så fanns man återigen representerade i flera rum, där jag räknade det till åtminstone fem totalt i samspel med Magico, Göbel, Estelon, Alsyvox och Scansonic.

Pilium

Pilium


Aurender AP20

Aurender

Aurender är tveklöst en av de ledande tillverkarna på digitalsidan idag. Man har också ett imponerande och brett utbud av streamers, servrar, externa klockor och sedan en tid även kompletta nätverksspelare med DAC och volymkontroll. Man har dessutom nyligen lanserat AP20 vilken utmanar det allra bästa på marknaden inom kategorin allt-i-ett förstärkare i samarbete med PURIFI Audio.

Årets första stora nyhet är att Aurender numera erbjuder stöd för Roon (endpoint) vilket man lanserar stegvis hos de olika modellserierna där N-serien är först ut.

Årets andra nyhet och stora överraskning är lanseringen av nya A1000. På utsidan i det närmaste identisk med storebror A200 (89.000 kr) men till under halva priset (!). A1000 erbjuder allt och lite till (streaming, DAC, volymkontroll, hörlursförstärkare m.m.) där man med denna modell kommer att nå en betydligt större målgrupp. Lansering till hösten.

Insidan hos Aurenders produkter är en stilstudie i ingenjörskonst…

Aurender AP20 (finns för demo): https://aurender.com/home/ap20/
Aurender A1000 (lansering i höst): https://aurender.co.kr/home_kr/a1000-kr/

 

Aurender AP20

Aurender

Aurender


Phasemation

Phasemation

Att kliva över tröskeln hos Phasemation var som att besöka ett stilla tempel präglat av lugn och harmoni .

På racket ifrån Beaudioful vilade en full uppsättning elektronik ifrån den allra högsta hyllan vid sidan av skivspelaren ifrån Yukiseimitsu. Golvet dominerades av de karaktäristiska högtalarna ifrån Wolf von Langa.

Det här systemet spelade MUSIK på ett lättsamt och behagligt sätt som direkt kändes självklart och äkta. Om inte tiden hade varit knapp så hade jag kunnat sitta här i timmar och låtit värden för helgen byta skivor och bara njuta av utsikten och musiken.

Nytt för i år är Phasemations första integrerade (300B) förstärkare SA-1500. Det här var en utav en handfull nya produkter på mässan som fick alla sinnen att smälta… Vi la en beställning på plats, där de första enheterna når oss och den övriga världen efter sommaren.

Phasemation SA-1500

Phasemation

Phasemation


Kii Seven

Kii Audio

Kii revolutionerade marknaden för helaktiva högtalarsystem när man med konstruktören Bruno Putzeys i ryggen lanserade Kii Three för ett par år sedan. Nu är det dags igen.
Med Kii Seven så har man skalat ner storleken samtidigt som man har ökat användbarheten och enkelheten ytterligare. Utöver att systemet är helt trådlöst (elkabel kan dock vara bra) så har det stöd för det mesta utan behov av en separat källa eller streamer – TIDAL Audio Connect, Spotify Connect, Qobuz, Roon Labs, blåtand m.m. Tillsätt bara två hål i väggen så är du spelklar.Det ska vara roligt att lyssna på musik och det här systemet är verkligen det. Renhet, dynamik, driv och en basåtergivning som på riktigt trotsar fysikens lagar ger insyn, stabilitet, fundament och rytmik där musiken verkligen griper tag i lyssnaren. Allra mest imponerande blir det på pop, rock och elektronisk musik där det verkligen rycker i ”rockefoten” som norrmännen brukar säga.Svensk premiär blir det till hösten under årets Take 5 event den 13 Oktober.Vi kan också se fram emot tester i både Hemmabiotidningen och Hifi & Musik lite längre fram i höst.Kii SevenKii Seven


B.Audio

B.audio

Våra franska vänner hos B.audio utvecklar modern och sällsynt välljudande elektronik ifrån grunden vilken tickar alla tänkbara boxar.
I sortimentet så hittar vi två DAC:ar av mycket hög klass vilka kan förses med streaming och rumskorrigering, men också byggas ut till fullvärdiga försteg med analoga ingångar. Dessa kan man sedan komplettera med stereo eller monoslutsteg – allt utifrån behov och ambitionsnivå – och skapa ett mycket kompetent, elegant och kompakt system.

I fokus just nu är Alpha One – en komplett allt-i-ett förstärkare med streaming, DAC och rumskorrigering. Utöver att ha seglat upp som en utav våra absoluta favoriter här under senare tid så får den också lysande recensioner världen över hos The Absolute Sound (aktuellt nr.), Hi-Fi+, Image Hifi m.m.

Nytt för i år är också en helt ny applikation för styrning och uppspelning vilken såg väldigt genomtänkt och lovande ut under helgens demonstrationer.

B.Audio

B.Audio


Western Electric 85A

Western Electric

Western Electric satsar, växer och breddar sitt utbud av både rör och förstärkare kraftigt just nu.

300B röret ifrån denna anrika amerikanska tillverkare är tveklöst en av världens allra bästa, där man också utlovar betydligt längre livslängd än alternativen och dessutom 5 års garanti.

Under utveckling är också flertalet av de vanligare rörtyperna som sitter i en majoritet av marknadens rörförstärkare (12AX7, EL34, KT88 > KT170 m.m.).

På elektroniksidan så lanserar man nu tre nya produkter. Först ut är försteget och hörlursförstärkaren 85A vilken erbjuder både DAC och RIAA (MM) och kraft nog att driva alla hörlurar på marknaden. Priset är inte satt riktigt än, men landar troligen i trakterna kring 70.000 kr när den når Europa och oss i höst.

Den naturliga kompanjonen blir sedan det matchande stereoslutsteget 88A. Naturligtvis SET och 300B baserat (20W) i ren Klass A. Priset blir detsamma som för 85A där även denna når oss efter sommaren. I priset ingår även en uppsättning WE 300B rör ska tilläggas.

Western Electric 85A

Western Electric 300B


Canor V3

Canor

Canor utvecklar och tillverkar grymt fint elektronik med en ljud- och byggkvalitet utöver det vanliga i prisklassen.

Årets stora nyhet (vilken blir högintressant för Sverige) är den nya allt-i-ett förstärkaren Virtus A3. Här förenar man rör och Klass D teknologi med målet att ta tillvara och förena de skilda teknologiernas styrkor på bästa möjliga sätt. Internt så hittar vi också en seriös DAC och ett RIAA (MM).

Svensk premiär blir till hösten under årets Take 5 2024 event i Stockholm den 13 Oktober – missa inte det.

Canor Virtus V3

Canor Virtus S1S

Nästa nyhet är det kraftiga transistorbaserade stereoslutsteget S1S (dual-mono, Klass A/B) vilket kompletterar referensförsteget Hyperion P1.


Döhmann + Supatrac

Döhmann & Supatrac

Döhmann Audio utvecklar en av världens mest ambitiösa och påkostade skivspelare där alla ingående delar ständigt ifrågasätts ned i minsta detalj i jakt på tänkbara förbättringar.

Mark & co har också en ovärderlig erfarenhet utav världens alla tonarmar där kraven även här är högt ställda. En av de allra bästa kommer ifrån en liten Brittisk tillverkare som kom ifrån ingenstans och som nu bryter ny mark inom det här segmentet. Att Michael Fremer hos The Absolute Sound gav den en lysande recension för en tid sidan har inte heller direkt hjälpt att dämpa hypen…

Jag fick förmånen att tillbringa en timme med grundaren och konstruktören bakom Supatrac (Richard Braine) under helgen. En sann entusiast med en djup och gedigen passion för vinylen som efter diverse experimenterande och en ”tänk om…” attityd har skapat en ny tonarm som vilar på ett nytt patent…

”The Blackbird is a new turntable tone-arm with a revolutionary patented* ’Sideways Uni-Pivot Arm’ (SUPA) bearing which outperforms traditional tone arms. The sideways uni-pivot bearing directly opposes stylus drag at a single point of contact, eliminating microscopic play in the time axis and avoiding the scrubbing and roll movements which can degrade the performance of conventional uni-pivots.”

Under helgen så fick Döhmann Audio också äran att premiärvisa den nya referens tonarmen ”Nighthawk” vilken är en vidareutveckling och förfining av ”Blackbird”.

Vi väntar tålmodigt på vår första leverans ifrån Supatrac just nu…

Supatrac Nighthawk

Döhmann Helix MKIII


AMG Giro MKII

AMG

Våra vänner hos Analog Manufaktur Germany (AMG) arbetar metodiskt och långsiktigt och lanserar aldrig något nytt ”bara för att…”. Om det är bra så är det bra kort och gott, tills man har utvecklat något som är uppenbart bättre och tillför något av riktigt värde.

Helgen bjöd på två mindre nyheter där man visade upp en gedigen träplint till sin minsta spelare Giro MKII. Denna adderar massa och naturlig resonanshantering samtidigt som den ger hela spelaren en helt annan framtoning rent estetiskt.

Under utveckling är också en helt ny serie av tonarmskablar vilken såg mycket gedigen och lovande ut.

AMG Giro MKII

AMG Viella


Fler rapporter kommer…

There are 6 comments on this post
26th of april

Event med Döhmann Audio


Event med Döhmann Audio

Event med Döhmann Audio

 

Lördagen den 18 Maj så får vi besök hela vägen ifrån Australien då en av världens främsta konstruktörer gästar oss.

Mark Döhmann började sin bana som ung redan på 70-talet då han arbetade med att reparera skivspelare. Något som gav ett brett kunnande och erfarenhet utav olika principer och teknologier ifrån ett flertal stora tillverkare.

Efter ett drygt decennium som ingenjör inom flygindustrin så påbörjade Mark tillverkningen av sina egna skivspelare under namnet Continuum, där man snabbt etablerade sig som en av de ledande tillverkarna på marknaden.

För snart 10 år sedan så föddes så Döhmann Audio. Här har Mark samlat all sin expertis och utvecklat två nya skivspelare – Helix One och Helix Two, vilka idag har uppnått MKIII status. Det här är i alla delar kompromisslösa konstruktioner där samtliga ingående delar har ifrågasatts och optimerats i syfte att skapa en så stabil och resonansfri plattform för avspelning som det är överhuvudtaget är möjligt.

Under dagen så kommer Mark att demonstrera och spela på en av världens finaste och mest ambitiösa skivspelare – Döhmann Helix Two MKIII.

Vi kommer även att premiärvisa en fantastisk ny pickup ifrån Japanska Analog Relax som undertecknad inte minst har fått en stark relation till på kort tid.

Var: Våra lokaler i Bromma, Stockholm
När: Lördagen den 18 Maj kl.12-16
Hur: T-bana till Stora Mossen eller Alvik alt. parkering i området

Vänligen anmäl ditt intresse till: info@perfect-sense.se

Här kan du läsa mer om Mark Döhmann.

Vi hoppas att så många som möjligt tar till vara på denna unika möjlighet.

Varmt välkommen!

/ Marcus, Bengt och Mark

Analog Relax EX500


Dohmann_Helix_Two_MK3_02

Dohmann_Helix_One_MK2_01
There are 0 comments on this post
Categories:  Aktuellt Artiklar Events
22nd of februari

High end mässan i Stockholm 2024 – tack!


 

High end mässan i Stockholm 2024 – tack!

 

Ännu en mässa är till ända .

Årets High End mässa i Stockholm blev väldigt (!) välbesökt där lördagen allra särskilt inleddes med långa, ringlande köer längs med husfasaden på Klarabergsviadukten.

Vårt rum var bokstavligen knökfullt under stora delar av Lördagen och Söndagen även om tempot sjönk märkbart under mässans andra dag till glädje för många som kunde sitta länge och lyssna under lite lugnare former. Vissa kom också tillbaka flera gånger under helgen, vilket alltid är lite extra glädjande för oss som utställare.

Vi vill passa på att tacka arrangören Audionord som från och med i år kommer att driva mässan och utveckla den vidare. Vi hoppas på en utökning av mässan till nästa år till glädje för oss alla med möjlighet att visa upp en ännu bredare flora av tillverkare och spännande produkter. Här vilar ett ansvar på oss i branschen – importörer, agenturer och återförsäljare – vars medverkan och stöd är det som gör den här traditionsenliga mässan möjlig.

Det allra viktigaste och mest avgörande – vilket allt står och faller med – är ert engagemang som besökare. Att det finns ett så starkt och ihållande intresse för vår fantastiska hobby är fortsatt imponerande och inspirerande – oavsett världsläge, epidemier eller konjunktur. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till er alla som nyfiket lyssnar, ställer frågor och bidrar med er närvaro under en helg som denna.

Tack!

Huvudtemat hos oss i år var att illustrera skillnaderna mellan två helt olika typer av högtalarprinciper vilket också sammanföll med två av årets tidiga och mest spännande lanseringar.

Stenheim är en av de ledande yngre tillverkarna av dynamiska högtalare idag. Nya Alumine Two.Five är den mest intressanta högtalaren hittills för den svenska marknaden med sitt mer kompakta (men storspelande) format i en mer tillgänglig prisklass.

Diptyque utvecklar de mest imponerande och tillgängliga magnetostatiska högtalare som vi känner till. DP-160 MKII imponerade på många under helgen – både de med mycket erfarenhet av dipolära panelhögtalare liksom de som kanske fick chans att lyssna till den här typen av högtalare för första gången. Det här är en tillverkare under stark utveckling just nu, där man också har flera mindre modeller på gång under året!

Under helgen så premiärvisade vi dessutom TechDAS där vi riggade upp deras Air Force V Premium i samspel med Reed och fantastiska Phasemation PP-2000 + EA-550 (RIAA och pickup).

Det övriga systemet bestod av ledande digitalteknik ifrån Aurender och Playback Designs i samspel med mäktig förstärkning ifrån Balanced Audio Technology (BAT)

Sist men absolut inte minst så fick ni chans att se och uppleva HRS racksystem och tillbehör för resonshantering där alla kablar kom ifrån våra franska vänner hos Esprit med stöd av Computer Audio Design (CAD) och COS.

Rummet fick också hjälp med akustikregleringen ifrån Artnovion via vår partner Anders hos Fitzpatrick.

Tack för i år – vi ses på HEM 2025!

/ Marcus, Bengt & Micke

 
There are 0 comments on this post
9th of februari

High end mässan i Stockholm 2024


High end mässan (HEM) 2023

High end mässan i Stockholm 2024

 

Mässäsongen inleds med High end mässan i Stockholm den 17-18 Februari vilken hålls på konferenscentret Klara där vi fortsätter att ställa ut i rum Fogelström i likhet med tidigare år.

Vi har nyligen nåtts utav flera spännande nyheter, där vi just nu är mitt uppe i förberedelser och planering inför denna helg. I år så kompletterar vi även med en hörlursavdelning i anslutning till vårt rum.

Vi kommer att fylla på löpande med information om årets system i sin helhet!

Här kan du läsa mer årets HEM mässa.

Väl mött!

/ Marcus, Bengt, Micke & co


TechDAS Air Force V Premium_01

Analogt

Vi är till att börja med väldigt glada att kunna nylansera TechDAS hos oss där vi spelar på Airforce V Premium under helgen tillsammans med en tonarm ifrån Reed.

Pickup och RIAA-försteg kommer ifrån underbara Phasemation i form utav PP-2000 och EA-550.

Tonarmskabeln liksom övriga kablar i systemet för dagen förser Esprit oss med – ifrån vägguttag till högtalarterminal – med support av Computer Audio Design på jordsidan.

Hela anläggningen kommer slutligen att vila på rack, plattformar och fötter ifrån Harmonic Resolution Systems (HRS).

Phasemation EA-550

Phasemation PP-2000


Playback Designs

Digitalt

Tidigast i den digitala kedjan så hittar vi COS och deras nätverksswitch S10. Denna kommer att förse Aurender N20 med strömmad musik, vilken i sin tur skickar den digitala signalen vidare för omvandling via fantastiska Playback Designs MPD-8.

Nätverkskabel och digitalkabel liksom övriga kablar i systemet för dagen förser Esprit oss med – ifrån vägguttag till högtalarterminal – med support av CAD på jordsidan.

Aurender


BAT VK-90


Förstärkning

Balanced Audio Technology (BAT) är en av de mest genuina och välrennommerade amerikanska tillverkarna av både rör- och transistorbaserade förstärkare. Till skillnad mot vissa andra där det har skett förändringar igenom åren så leds verksamheten och produktutvecklingen ännu av grundaren och konstruktören Victor Khomenko sedan starten för drygt 25 år sedan.
Förstärkningen ifrån BAT kommer under dagen att bestå av det rörbaserade försteget VK-90 (rör) tillsammans med det mäktiga referensslutsteget REX 500 (transistor). Vi kommer även att ta med slutsteget VK-90t (rör) till mässan.

 

BAT REX 500

BAT REX 500


Stenheim Alumine Two.Five


Högtalare

Längst fram på scenen så kommer vi att ställa upp två av årets tidiga och mest spännande nyheter ifrån våra vänner hos Diptyque och Stenheim.

Det här är två tillverkare som båda bryter ny mark inom samma segment (högtalare) utifrån två helt olika filosofier och konstruktionsprinciper. Innovativa magnetostater och dipolära högtalare (Diptyque DP-160 MKII) vs. moderna direktstålande (Stenheim Alumine Two.Five) i samma prisklass.

Varmt välkommen!

/ Marcus, Bengt, Micke & co

Diptyque

 

There are 0 comments on this post
30th of december

Årskrönika 2023


Årskrönika 2023 - Perfect sense

 

Mot ljusare tider

 

”Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.” – Søren Kierkegaard

Jag har aldrig tyckt om berg- och dalbanor. Känslan av att tappa kontrollen och vara utlämnad till omständigheterna är helt enkelt något som skapar en djup olustkänsla hos mig. Istället så klamrar jag mig fast, och försöker att fästa blicken mot en stabil punkt längre fram i väntan på att världen omkring mig ska lugna ned sig.

Känslan av att glida fram i stabil fart längs med en tågräls igenom vackra landskap är något helt annat. En resa fylld av upplevelser och nya upptäckter, men där jag själv har valt destination och kan byta spår när jag vill samtidigt som jag njuter av utsikten och en kopp varmt kaffe utan risk för brännskador.

Det senaste året har varit det mest osäkra och turbulenta under våra knappa 10 år i branschen (det blir snart kalas!). Oron i vår omvärld skapar en naturlig osäkerhet där det här har varit en avvaktande period för många. Frågan är åt vilket håll pendeln ska svänga, och när kurvorna som har pekat nedåt under en tid kommer att vända uppåt igen.

Under sluttampen av året så kom så äntligen rapporter om en klar ekonomisk återhämtning, där vi förhoppningsvis kan se fram emot stabilare priser, ett gynnsammare ränteläge och en starkare krona under det kommande året. Något som gör oss alla mer kapabla och handlingskraftiga. Ljuset i tunneln lite längre fram lyser nu utan tvekan starkare vilket ger nytt hopp och ny energi.

Intresset för vår underbara hobby – och då inte minst på den högre nivån där vi verkar – upplever vi som fortsatt stark och kanske till och med ökande alldeles oavsett konjunktur och yttre omständigheter. Under året så har antalet kontakter, samtal och besök ökat konstant i alla kanaler där intresset för våra tillställningar och event också växer sig allt starkare. Vi gör vårt bästa för att hinna med (vilket stundtals är en utmaning) och upprätthålla den höga servicenivå som vi strävar efter.

Vi vill som alltid passa på att rikta ett stort tack till er alla för det intresse och engagemang som ni har bidragit med under det gångna året. Det tål att upprepas, att utan er så skulle ingenting av det vi gör vara möjligt.

/ Marcus, Micke, Bengt & co


Årets framträdanden

Take 5 2023


Take 5 2023


För fjärde året i rad så packade vi lådorna för årets stora event Take 5 på Ulfsunda Slott ett stenkast ifrån våra egna lokaler i Bromma, Stockholm.

Det här har vuxit till årets största händelse för oss, där vi visar upp årets nyheter och de mest spännande nya produkterna i kombination med flera utav våra trotjänare. Engagemanget ifrån er besökare ökar också konstant vilket glädjer oss mycket, där vi gör vårt bästa för att höja nivån och stärka upplevelsen än mer för varje år. Intresset ifrån tillverkarna att vara med och synas och bidra är också starkare än någonsin, där vi trots en del sena avhopp senast på grund av yttre omständigheter hade fler partners på plats än någonsin tidigare.

Nu laddar vi batterierna för Take 5 2024 i Oktober!

Här kan du läsa mer om Take 5 2023.


High end mässan (HEM) 2023


High end mässan (HEM) i Stockholm


Årets high end mässa (HEM) i Stockholm blev i sista stund något av en kompromiss där evenemanget ägde rum på Sheraton samt hos ett par av Stockholmsbutikerna parallellt vilka hade öppet hus under helgen. Det här visade sig trots viss tveksamhet inledningsvis att bli väldigt lyckat, där vi hade ett par hundra besökare hos oss under en intensiv dag i våra lokaler.

Helgens system bjöd på en väldigt gynnsam synergi mellan elektroniken ifrån Aurender, Playback Designs och Pilium och högtalarna ifrån Stenheim där kabelsystem och jordning kom ifrån Esprit och CAD. Det här blev ett system i absolut toppklass med en ovanligt fin balans mellan insyn, dynamik och klangrikedom.

Här kan du läsa mer om HEM mässan 2023.


Event | Det svarta guldet (100% vinyl)


Det svarta guldet


Förhoppningsvis så har vår stora satsning på vinyl och analog avspelning inte undgått någon.

Under ett av årets event hos oss i Stockholm så spelade vi på tre olika skivspelare, tonarmar och pickuper i den högre klassen med möjlighet till direkta jämförelser mellan Döhmann AudioJ.Sikora Turntables och Torqueo Audio – sida vid sida.

Här kan du se vår presentation ifrån eventet Det svarta guldet.


Årets favoriter

Ett par nya produkter och lanseringar har stuckit ut och imponerat lite extra på både oss och er under året.

 

Diptyque

Diptyque

Den magnetostatiska högtalaren är ingen nyhet i sig, men Diptyque har tagit teknologin ett steg längre. Med sin mest ambitiösa modell Reference så har man utvecklat en helt ny panel vilken nu följs utav de mindre och mer tillgängliga modellerna DP-140 MKII och DP-16o MKII (lansering under 2024).

Om du söker en vidöppen, homogen och storskalig presentation utan några tendenser till lyssningströtthet, och du dessutom har lite plats och frihet gällande placeringen i rummet så bör Diptyque ligga högt upp på listan av tänkbara alternativ. Likaså om du har erfarenhet av Magnepan, Martin Logan etc. sedan tidigare och vill fortsätta att utforska hur långt man kan komma med denna typ av högtalare.


Fleetwood Sound

Fleetwood Sound


Ibland så behöver man blicka bakåt för att kunna ta nya steg framåt. Oswalds Mill Audio (OMA) och det yngre syskonet Fleetwood Sound under ledning av Jonathan Weiss är något alldeles speciellt och oerhört inspirerande för alla med ett djupare intresse av hi-fi.

Inspirerad av tidiga hornhögtalare och rörbaserade förstärkare ifrån Altec, RCA, Western Electric med flera så vill man återuppväcka gamla tiders ljudideal och konstruktionslösningar med hjälp av modern teknologi och design där resultatet är enastående.

Fleetwood DeVille (här i SQ version ifrån vårt showroom i Stockholm) är en lika iögonfallande som spektakulär musikförmedlare. Med sin totala öppenhet, närvaro och nerv så möts man av en ärlig och djup insyn i det musikaliska rummet där man kommer oerhört nära musikerna och det musikaliska skeendet. I samspel med elektronik av hög klass (gärna rörbaserad) så är detta en tänkbar slutstation för dig som vill och vågar.


Kroma

Kroma

Kan man älska en högtalare?

Kroma eller Kroma Atelier som man numera kallar sig har med sina spanska rötter vunnit flera av era hjärtan sedan introduktionen för ett par år sedan. Det här är kanske de högtalare hos oss med de allra mest passionerade och hängivna ägarna. När man väl har fått lära känna dem och förstått dess storhet så är detta oerhört beroendeframkallande högtalare vilka återger musiken på ett så självklart, naturligt och levande sätt. Det här är en musikförmedlare som verkligen berör och som man kan lyssna på i timmar där inget sticker ut, stör eller avviker ifrån helheten.

Under hösten så nåddes vi av Kromas nya och mycket ambitiösa stativhögtalare Leonore vilken följs utav Stella Xtreme under Januari 2024 vilka får sällskap på golvet här av Mimi Xtreme och Thais Xtreme hos oss.

Som ni märker så utökar vi vår satsning på denna oerhört fina tillverkare ytterligare vars högtalare verkligen sätter musiken i första rummet.


darTZeel

darTZeel

Hi-fi världen har under åren fostrat fram ett antal ikoniska tillverkare. Vissa av dem har sina storhetsår bakom sig – andra framför sig. Schweiziska darTZeel har skapat sig en alldeles speciell status och position med sin ljudkvalitet, byggkvalitet och design som inte påminner om någonting annat, och där man är mer aktuella än någonsin.

Det här är en slutstation och ett val för livet alldeles oavsett om du väljer allt-i-ett förstärkaren LHC-208 MKII eller går hela vägen upp till för- och slutstegen på den allra högsta nivån. 

Här kan du läsa mer om darTZeel.


Western Electric 91E

Western Electric


Vi fortsätter på temat legendariska tillverkare där amerikanska Western Electric är en aktör med en unik historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1869.

Hjärtat i tillverkningen idag är produktionen utav audiorör och rörelektronik där man under kommande år planerar en större utvidgning av sin produktion av både rör (12AX7, EL34, KT88 > KT170 m.m.) men också nya förstärkare.

91E ovan är en magnifik integrerad 300B förstärkare vilken nådde oss under December och som just nu står för vidare inspelning redo att sprida välljud hos oss framöver.

Här kan du läsa mer om Western Electric.


AVM-Ovation-CS-8.3

AVM


Med sitt breda och moderna utbud av välbyggd kvalitetselektronik så täcker AVM de flesta behov – oavsett om du söker en kraftfull och heltäckande integrerad lösning eller separata komponenter.

Vi har ett brett utbud på plats för demonstration och hemlån hos oss ifrån samtliga nivåer hos denna fina tyska tillverkare där vi inväntar än fler under början på 2024.

Här kan du läsa mer om AVM.


B.Audio Alpha One B.Audio

Den något svala framtoningen hos franska B.Audio är ett sken som bedrar. Bakom den minimalistiska och Apple-lika ytan hos dessa produkter så döljer sig några av de mest levande, engagerande och naturliga musikförmedlare som vi känner till i klassen.

Med ett brett utbud av både egenutvecklade D/A-omvandlare (med streaming och volymhantering som tillval), slutsteg och en integrerad förstärkare så finns det något för alla med högre ambitioner.

Det här är mästerlig elektronik för verkliga musikälskare.

Här kan du läsa mer om B.Audio.


Phasemation

Phasemation


Japanerna är mästare på analogteknik där Phasemation är en av de mest erfarna och kompetenta med ett ovanligt brett utbud.

Under året så har vi levererat ett flertal pickuper och RIAA-försteg till ett antal nöjda kunder vilket avslutades med en större installation strax innan jul av referensprodukterna PP-2000 (pickup) och det 6-delade RIAA-försteget EA-2000.

Phasemation kommer att vara en av våra huvudtillverkare inom det analoga segmentet framöver vilka ni kommer att få se och höra mycket utav.

Här kan du läsa mer om Phasemation.


Vi blickar framåt

Mässor & Events

2024 kommer att bli ett väldigt händelserikt år!

Först och främst få firar vi vårt 10-års jubileum. Det som en gång började som ett passionerat sidoprojekt har växt till något betydligt större. Idag så kan vi glädjas åt att ha nått en stark och stabil position i Sverige och Skandinavien med ett fokus på de mer esoteriska och mest högpresterande produkterna på marknaden idag.

Mässåret inleds med HEM i Stockholm den 17-18 Februari vilken i år hålls på konferenscentret Klara där vi fortsätter att ställa ut i rum Fogelström. I år så kompletterar vi även med en hörlursavdelning i anslutning till vårt rum. Väl mött då!

Mässarrangören Sweetspot öppnar på nytt entrén till mässan i Göteborg den 21-22 September. Vi kommer självklart att vara med.

Vår eget stora event Take 5 i Stockholm kommer traditionsenligt att hållas i slutet på Oktober med ambitionen att bli mer underhållande och mer intressant än någonsin tidigare. Här visar vi upp en flora av spännande tillverkare varav många endast finns hos oss tillsammans med våra partners ifrån hela världen.


Nylanseringar under 2024

Stenheim Two.Five


Stenheim Alumine Two.Five

Vi har länge väntat på en modell som fyller tomrummet mellan stativhögtalaren Alumine Two och golvhögtalaren Alumine Three både pris- och storleksmässigt. Two.Five är svaret, vilket kan ses som en nedskalad version av de större syskonen. Denna nya modell öppnar upp möjligheten till att äga ett par Schweiziska golvhögtalare i referensklass för betydligt fler.
 
Som alltid ifrån Stenheim så möts vi av en högtalare som spelar större och mer kraftfullt än förväntat. Two.five kan enkelt integreras väl i mindre rum (10-20 kvm) men även större (20-40 kvm) där vi också har hört dem spela övertygande i betydligt större rum än så.
 
Högtalarna ifrån Stenheim är också lättplacerade (portade framtill) och lättdrivna (93dB hos two.five) vilket har bidragit till att göra dem till våra mest populära högtalare på den högsta nivån under senare år.

Här kan du läsa mer om Stenheim.

PS Audio FR10


PS Audio FR10


I kölvattnet bakom den betydligt större PS Audio FR30 vilken under förra året följdes av den mindre FR20 så når den mest kompakta golvhögtalaren i serien FR10 oss under Januari 2024.  Det framgångsrika grundkonceptet är fortsatt detsamma, men i en betydligt mer lättplacerad och rumsvänlig form.

Det här spår vi kommer att bli en av årets mest populära högtalare hos oss i perfekt storlek för många typiska svenska (vardags)rum.
 
Här kan du läsa mer om PS Audio.

Aurender AP20


Aurender AP20


Om man förenar den plattform som en av de ledande tillverkarna av digitala källor har utvecklat under de senaste två decennierna med den allra senaste förstärkarteknologin (Purifi Eigentakt) så får man alla förutsättningar som krävs för att kunna skapa en allt-i-ett produkt i toppklass.

Nya Aurender AP20 erbjuder streaming, lagring, D/A-omvandling, förstärkning, analog volymhantering, hörlursutgång samt både digitala och analoga ingångar. Tillsätt bara ett par högtalare och du har ett komplett system.

Det här är en mycket intressant produkt i tiden som har alla förutsättningar som krävs för att utmana det allra bästa på marknaden idag inom denna kategori.

Här kan du läsa mer om Aurender.


TechDAS_Air_Force_V_Premium_01


TechDAS


Japanska TechDAS behöver kanske inte någon närmare presentation.

Under 2024 så stärker och breddar vi vårt sortiment ytterligare på den högre nivån av skivspelare vid sidan av Döhmann, Bergmann, Vertere, J.Sikora och AMG där vi är väldigt glada att kunna addera denna fina tillverkare till vårt sortiment.

Här kan du läsa mer om TechDAS.


 
Canor


Canor


Canor är en tillverkare med en sällsynt bred flora utav produkter inom alla produktslag där man erbjuder källor och förstärkare med inslag av både rör och transistorer. Vi ser dem också som några av de mest välbyggda och prisvärda inom sina respektive segment.

Under senare delen av 2023 så lanserade Canor sin nya rörbaserade integrerade förstärkare Virtus I2 tillsammans med det fantastiska RIAA-försteget Asterion V2 på den högre nivån. Under 2024 så fortsätter man sin satsning där vi kan se fram emot en ny och mycket efterlängtad transistorbaserad allt-i-ett förstärkare (Virtus A3) liksom ett nytt stereoslutsteg i referensklass. På programmet så hittar vi även rörbaserade digitala källor av mycket hög klass.

Vi ser mycket fram emot de kommande åren tillsammans med Canor vilka verkligen går ifrån klarhet till klarhet.

Här kan du läsa mer om Canor.


…och så några till.


2024 kommer att bjuda på ännu ett par spännande nyheter i vårt sortiment.

Först ut är rack, plattformar och tillbehör ifrån de amerikanska specialisterna på resonanshantering (HRS). Vi välkomnar också en ny tillverkare av innovativa öppen baffel högtalare (Silent Pound) samt ännu en aktör som har låtit sig inspireras av historien (Altec-Lansing) i syfte att skapa något nytt (Heretic). På analogsidan så adderar vi de direktdrivna drivverken ifrån STST samt tonarmar ifrån Schröder.

Vi hoppas också på ett kärt återseende ifrån en tillverkare av aktiva högtalare som vi hjälpte till att etablera på den svenska marknaden i samband med introduktionen för ett par år sedan. Detta är något som vi återkommer till tidigt under året.


Är du redo för 2024?

Under 2024 så firar vi vårt 10-årsjubileum. Detta kommer att bli året då vi blickar bakåt för att tydliggöra vägen framåt. ”Om man inte utvecklas så avvecklas man” var det någon som sa, vilket det ligger mycket sanning i om man vill fortsätta att vara aktuell, relevant och värdefull.
 
Hi-fi världen är minst sagt överfull av alternativ där fler tillkommer löpande. Vi har alltid strävat mot att representera det mest genuina, speciella och unika där vi ser det som vår uppgift att leta, identifiera och välja det som sticker ut. Ofta så hittar vi de riktiga guldkornen strax utanför eller ibland långt utanför det som kan betraktas som mainstream. Vi undviker helt enkelt det gamla vanliga – tillverkare som har stannat av, tappat gnistan och som inte längre förvånar, imponerar eller levererar.
 
Under året så fortsätter vi givetvis att erbjuda dig chansen att prova hi-fi hemma tillsammans med möjligheten till generösa inbyten och flexibel finansiering om du önskar det.
 
Vad vill du se och höra mer av under det nya året? Hör gärna av dig och berätta!
 
/ Marcus, Micke, Bengt & co

Instagram

Följ oss

Vi lever ett aktivt liv i sociala media där vi försöker att ge er daglig inspiration men också bjuda in till intressanta diskussioner på både Instagram och Facebook. Följ oss gärna!

There are 0 comments on this post
26th of november

Öppet hus med tända ljus


Fleetwood DeVille

Söndagen den 1a advent (3 December) så öppnar vi dörren för årets sista tillställning hos oss.

Under dagen så bjuder vi på kaffe, nybakat och ett alldeles speciellt musiksystem med unika inslag!

✻ Ifrån Pennsylvania, USA så premiärvisar vi för alla första gången i Sverige de omtalade högtalarna DeVille ifrån Fleetwood Sound Company. Det här är en högtalare som övertygar med sin fantastiska klang och närvaro, men också med sin fascinerande bakgrund, konstruktion och formgivning. En produkt som verkligen berättar en historia som kittlar, ifrågasätter och övertygar.

✻ Svenska Knispel är ett unikt projekt där den integrerade rörförstärkaren Erik Signature 70 fick massor av ros under årets Take 5 event på Ulfsunda Slott för en månad sedan. Nu får ni chans att höra den igen, där konstruktören Henrik Westerberg kommer att vara på plats under dagen för att presentera den närmare.

✻ Den analoga källan för dagen kommer ifrån en av de mest omtalade nykomlingarna under senare år – J.Sikora. Tonarmen ifrån samma tillverkare kommer att bestyckas med en pickup ifrån legendariska Koetsu med RIAA-förstärkning ifrån de analoga specialisterna hos Japanska Phasemation.

✻ Mellan varven så kommer vi också att spela på en digital kombination med utpräglat analoga förtecken ifrån Aurender (streamer/server) tillsammans med de esoteriska D/A omvandlarna ifrån Brittiska SW1X. Kablarna för dagen kommer ifrån franska Esprit.

Ingen föranmälan krävs där dörren är öppen mellan kl.10-16.

Varmt välkommen till en värmande dag tillsammans med oss!

Läs gärna mer och anmäl ditt intresse här (Facebook): https://fb.me/e/QI04nDLF

/ Marcus, Bengt och Henrik

Knispel Audio

J.Sikora Standard MAX

Phasemation

SW1X

Aurender

Esprit

There are 0 comments on this post
Categories:  Aktuellt Events Mässor Mässor
26th of oktober

Take 5 2023 – tack!


Take 5 2023

Take 5 2023 – tack!

Vi har nu landat fysiskt (men inte riktigt mentalt) efter helgens stora tillställning och kraftansträngning med målet att skapa en så fin upplevelse som möjligt för er alla under årets Take 5 2023 event på Ulfsunda Slott.
 
Rapporter, tankar och reflektioner kommer i bild, text och video i närtid vilket även inkluderar intervjuer med flera utav tillverkarna på plats. Håll gärna ögon och öron öppna för det.
 
Jag vill först och främst tacka er alla som kom och som prioriterar detta event framför allting annat som pågår i era liv under en Söndag i Oktober. Det är er närvaro och ert engagemang som gör det här möjligt!
 
I år så hade vi inledningsvis fler tillverkare inbokade än någonsin tidigare. Sen kom återbuden – sjukdom, översvämningar med inställda färjor, bombhot på franska flygplatser… Trots detta så rodde vi med gemensamma krafter allt i land även denna gång.
 
Jag vill vidare tacka ett par personer närmast mig vilka bidrog till att göra detta stora evenemang möjligt i år igen:
 
Michael Hollesen. Min klippa och vän – utan dig så skulle det här inte gå. Trots en elak förkylning så stod du pall även denna helg – ännu en gång.
 
Bengt Söderberg. Min högra hand på vinylsidan (m.m.) som får det svarta guldet att sjunga så bra som det bara kan. Jag är väldigt glad att du är med oss.
 
Marie Fordal. Du är inte bara bra på att ta hand om mina kollegor och leverantörer under det här eventet, du är också världens finaste fru.
 
Tor & Mats. Två kunder och hörlursentusiaster som sent och spontant hoppade in för att ta ansvaret för det nya hörlursrummet. Vilken fantastisk insats ni gjorde!
 
…och så självklart mina leverantörer på plats under dagen:
 
Innuos (Stephen). Ingen annan har ställt upp lika helhjärtat för oss under detta event under senare år, där detta var tredje gången som Stephen servade oss med sina streamers och servrar, sitt kunnande och sitt allmänna stöd med uppkavlade armar.
 
Lumin (Angus, Nelson, Li). Våra vänner hos Lumin skickade inte en eller två representanter utan tre. Överväldigande och helt fantastiskt!
 
Computer Audio Design (Isabel). En liten tillverkare med en unik specialitet och branschens kanske allra största hjärta.
 
In-Akustik (Sven). En av de trevligaste nya bekantskaper som jag har stött på under senare år. Vi ses garanterat igen.
 
J.Sikora (Robert). Med varm hand och som representant för en av de största globala succéerna inom vinylsegmentet under senare år så är detta bara början på vad jag hoppas blir en lång relation.
 
Audio Solutions (Gediminas). En ny tillverkare och ny bekantskap där alla förutsättningar finns för en intressant och trevlig resa tillsammans framöver!
 
Bergmann Audio (Johnnie & Eva). Ett äkta familjeföretag där jag har blivit lovad fler besök ifrån vårt Danska grannland framöver!
 
Regal Audio (Anders). Vår starkaste lysande stjärna på den svenska kabelhimlen just nu. När man kombinerar djup teknisk kunskap med passionen och viljan att förklara den på ett sympatiskt och begripligt sätt så får man nya lärdomar och ett bemötande som är svårslaget.
 
Knispel Audio (Henrik). Om du har träffat Henrik så har du också träffat en av de mest seriösa, professionella och dedikerade konstruktörer som finns idag. Att vi har en tillverkare och förstärkare på denna extremt höga nivå i Sverige där allt vilar på en grundkonstruktion signerad legendaren Erik Andersson (vila i frid) är något vi ska vara väldigt glada, stolta och tacksamma för.
 
Tack till er alla – vi ses under Take 5 2024 – om inte förr
 
/ Marcus

Årets musiksystem

Take 5 2023

 

RUM 1: Diptyque | Bergmann | Aurender | Playback Designs | Pilium | Esprit

 
Rikssalen hos Ulfsunda Slott är magnifik med sina dryga 100 kvadratmeter vidsträckt golvyta och över 4m i takhöjd.
 
I år så valde vi att premiärvisa nya Diptyque Reference i detta rum, vilket är kulmen av drygt 30 års högtalarutveckling och den mest ambitiösa högtalare ifrån denna fina franska tillverkare någonsin.
 
Avståndet till väggar och tak gav presentationen ifrån dessa högtalare gränslöst med rymd i alla dess dimensioner med en skala, insyn och luftighet som få andra konstruktionsprinciper eller högtalare inom det här segmentet kan matcha.
 
Utmaningen är å andra sidan att spridningsmönstret hos den här typen av (magnetostatiska) paneler är relativt centrerad. Detta innebär att det är först vid en placering mot mitten av rummet som man får fullt fokus med rätt balans igenom alla register och den fulla upplevelsen av basresurserna hos dessa högtalare – hela vägen ned till 20Hz.
 
Under dagen så fick vi mestadels lyssna till vinyl där Johnnie & Eva ifrån Bergmann Audio spelade skivor för oss. Till eventet så hade man tagit med sig det allra finaste man har i form utav Galder (drivverk) & Odin (tonarm) Signature. Det tvådelade RIAA försteget ifrån Allnic heter H-6500, vilket fick sällskap utav pickupen Ultra Eminent EX ifrån My Sonic Lab.
 
Digitalsidan fick till stor del vila, men vid ett par tillfällen så spelade vi även på Aurenders flaggskepp N30 tillsammans med vår mest efterfrågade DAC på den högsta nivån – Playback Designs MPD-8.
 
Drivkraften i det här systemet kom ifrån Pilium i form utav deras mäktiga Leonidas – en av världens mest ambitiösa och välljudande integrerade förstärkare.
 
Hela systemet vilade slutligen på kablar ifrån franska Esprit (Eureka) och rack ifrån våra vänner hos NEO vilka användes i samtliga rum i år.
 
Vi kan redan nu lova att Diptyque kommer tillbaka nästa år då vi kommer att visa två av de mindre högtalarmodellerna i den nya serien. Förhoppningvis så går flygen ifrån Frankrike då (till skillnad emot i år) med möjlighet för tillverkaren att vara på plats.
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
  Take 5 2023
 
Take 5 2023  
 

Take 5 2023

 

Rum 2: Stenheim | darTZeel | J.Sikora | Lumin | Esprit


Vi tycker i och för sig att ”varm-orange” är den vackraste kulör som finns vilken signalerar både liv och värme, men om vi hade fått bestämma färgsättningen i det här rummet så hade vi nog hållit igen lite.

Stenheim är sedan en tid en av våra mest respekterade högtalare på den högsta nivån. Tyvärr så hann inte nya Alumine 2.5 fram i tid på grund av högt produktionstryck och långa ledtider i samband med nylanseringen av denna nya och väldigt intressanta kompakta golvhögtalare. Istället så fick storebror Alumine 3 kliva in och ta plats igen på golvet och visa var skåpen skulle stå. Stenheim representerar som vi ser det en perfekt balans mellan förnuft och känsla för dig som söker en ofärgad, öppen och dynamisk återgivning igenom hela frekvensområdet utan att tappa naturlighet, inlevelse och klangrikedom.

I år så premiärvisade vi också stolt darTZeel där en av världens tveklöst finaste integrerade förstärkare CTH-8550 MKII med dess ypperliga interna RIAA drev Stenheim Alumine 3 med lätthet, attack och närvaro. Om hi-fi vore ett Schweiziskt armbandsur av ädlaste slag så vore det en förstärkare ifrån darTZeel.

J.Sikora under ledning av Robert (Sikora) fick under dagen fullt spelrum ifrån huvudposition där vi dagen till ära hade placerat en Koetsu Rosewood Signature längs ut på den nya tonarmen KV9 MAX. Allt vilandes på den magnifika spelaren Standard MAX.

Lumin bidrog i år i full skala med streamers och nätverksspelare i tre rum med lika många representanter på plats. Här med toppmodellen X1 vid sidan av nya L2 vilken erbjuder något så unikt som en internetswitch och server i en och samma enhet.

Computer Audio Design (CAD) erbjuder lösningar för lokal jordning och eliminering av EMI/RFI störningar vilket bidrar till ökad renhet, lugn och harmoni där effekten ofta är som allra störst vid anslutning till RIAA-försteg, strömfördelare, switchar, streamers och D/A-omvandlare. Isabel ifrån CAD smög snyggt och smidigt in sina GC1.1 jordboxar på väl utvalda platser tillsammans med de nya USB Control stickorna som du enkelt placerar i lediga uttag på din streamer, server eller DAC. Man erbjuder dessutom en av de finaste USB-kablarna på marknaden.

Systemet fick slutligen bästa möjliga förutsättningar där Esprit återigen fick ansvaret att strömsätta och förmedla de känsliga signalerna igenom systemet.

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023


Take 5 2023


RUM 3: Apertura | Lumin | Neodio | Trilogy | Enleum | Audience


Det här rummet under Michaels ledning bjöd på en mosaik av alternativa upplevelser under årets event, där vi valde att växla mellan tre integrerade förstärkare i den övre mellanklassen.
 
Högtalarna för dagen stod Apertura för med sina nya mogna, musikaliska och lättdrivna Forté, vilket öppnar upp för en bred flora av tänkbara förstärkaralternativ.
 
Enleum är en av våra allra mest egensinniga och kompromisslösa tillverkare med sin minimaliska och oerhört högpresterande elektronik. AMP-23R är en integrerad förstärkare (med en ypperlig hörlursförstärkare) vilken vi ofta kombinerar med Apertura då synergin har visat sig vara alldeles enastående. Här får man en sällsynt kombination av kvaliteter i form utav driv, tajmning och detaljrikedom kombinerat med en naturlig och organisk grundklang.
 
Neodio är en av höstens nyheter hos oss vilka erbjuder puristisk och oerhört förfinad elektronik, men även strömfördelare, kablar m.m. Via TMA (The Minimalist Amplifier) så bjöds vi på en franskt lätt, elegant och ofärgad återgivning där förstärkaren i mångt och mycket försvann utan uppenbar påverkan på signal eller återgivning.
 
Trilogy hann skicka sin helt nya 921 förstärkare till oss bara dagarna innan årets event. Detta är en helt transistorbaserad förstärkare till skillnad mot mycket annat ifrån Nic & co där utbudet i övrigt består av rörhybrider på förstärkarsidan. När vi kopplade över till denna förstärkare så växte rummet betydligt med en rikare, kraftfullare och omslutande återgivning med en utpräglat fysisk närvaro.
 
Längs fram i kedjan så stod Lumin P1 för streaming och D/A omvandling där systemet i sin helhet länkades samman med strömrening och kablar ifrån Audience med rack ifrån Neo.
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023
 
Take 5 2023

 

Take 5 2023


RUM 4: Audio Solutions | Aurender | AVM | COS | In-Akustik


I det här rummet så presenterade vi tre av årets större nyheter hos oss i form av elektronik ifrån AVM, högtalare ifrån Audio Solutions och slutligen strömrening och kabelsystem ifrån In-Akustik.
 
Oväder och en smärre krock med Malmö mässan som arrangerades samma helg gjorde tyvärr att Peter ifrån AVM tvingades att lämna återbud på grund av inställda bilfärjor, där Sven ifrån In-Akustik landade först till lunch. Under tiden så fick Gediminas ifrån Audio Solutions tid att spela på nya Figaro M2 och förklara uppbyggnaden bakom dessa imponerande högtalare närmare.
 
AVM och Audio Solutions representerar ibland det mest välbyggda och högpresterande som man kan hitta idag inom sina respektive segment. AVM erbjuder en bred flora av elektronik varav flera flexibla försteg och integrerade förstärkare med möjlighet till streaming och DAC internt men även CD och RIAA. Under helgen så spelade vi primärt på de två integrerade förstärkarna A8.3 och A6.2 ME.
 
In-Akustik är en av Tysklands större kabeltillverkare men också lite av en väl bevarad hemlighet här uppe hos oss i norr. Nu hoppas vi att det blir ändring på det där nyfikenheten också är stor – inte minst gällande deras unika Air-teknologi. I likhet med AVM och Audio Solutions så är detta också produkter med ett ovanligt högt pris-prestanda förhållande.
 
Aurender A20 utgjorde den primära källan i detta rum, vilket är deras högsta modell av kompletta nätverksspelare (streamer/server/DAC) idag.
 
Den diskreta svarta lådan kommer ifrån COS i form utav deras helt nya nätverksswitch S10. Om du inte har provat vad en dedikerad switch och nätverkskabel kan göra för din anläggning, så rekommenderar vi dig helt enkelt att göra det.
 

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023


Take 5 2023

 

RUM 5: Kroma | Ypsilon | InnuOS | Nottingham | Phasemation | CAD | Crystal Cable

 

Ett av de allra mest välbesökta rummen under dagen förenade elektronik ifrån Innuos, Ypsilon, Phasemation, Nottingham Analogue, CAD och Crystal Cable.
 
Stephen ifrån Innuos var med oss för tredje gången, där han även i år bidrog med sin kunskap och sitt ovärderliga stöd. I detta rum så valde vi att visa flaggskeppet på streamer/server sidan i form utav tvådelade Statement i Next-Gen version tillsammans med deras Phoenix NET internetswitch.
 
Förstärkare, DAC, RIAA och Step up kom ifrån en av våra mest respekterade tillverkare – Ypsilon. Det här är fantastiskt välbyggd och välbalanserad elektronik som verkligen sätter musiken i första rummet, och där resultatet i stort sett alltid blir strålande i princip oavsett val av högtalare.
 
Det sistnämnda (högtalare) stod Kroma för. Två dagar innan årets event så anlände en sista minuten leverans ifrån Spanien med purfärska Leonore och matchande stativ. Trots tidsbrist med uppställning och minimalt med inspelningstid så bjöd dessa högtalare på en fantastiskt organisk, homogen och levande återgivning där många blev sittande länge i det här rummet och vissa av besökarna även återkom flera gånger under dagen.
 
Analogsidan under ledning av vinyl-virtusosen Bengt Söderberg bjöd på en rik och följsam återgivning ifrån Nottingham Analogue (drivverk & tonarm) med pickup, RIAA och step up ifrån våra japanska vänner hos Phasemation.
 
Elaka störningar är något som CAD har som mål att bekämpa i alla dess former. Under helgen så använde vi deras produkter i flera rum, där Ground Control GC1.1 samt nya USB Control premiärvisades och demonstrerades i detta system under dagen.
Sist men inte minst så länkades hela anrättningen ihop med kablar ifrån Crystal Cable, där allting vilade på rack ifrån NEO.
 

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023

Take 5 2023


Take 5 2023


RUM 6: Odeon | Knispel | Aurender | SW1X | Regal

Ett musiksystem består som bekant utav en kedja av samspelande komponenter där alla bidrar till upplevelsen och slutresultatet. Trots detta så är det inte sällan som en specifik produkt stjäl showen under den här typen av tillställningar. Den här gången så blev det en ovanligt iögonfallande skapelse med glödgade rör och spegelblankt krom som dominerade detta rum.
 
Knispel Audio är ett unikt projekt signerat Henrik Westerberg där kretslösningen har tagits fram av en äkta svensk legendar (Erik Andersson). Erik Signature 70 – vilken bär kreatörens namn – är en integrerad triodrörförstärkare som har mognat fram under nästan 10 års tid igenom flera iterationer och som nu äntligen är lanseringsklar. Varje exemplar byggs för hand av Henrik själv med en mycket begränsad produktionstakt av 5-6 st enheter per år.
 
Värt att nämna är att vårt demo-exemplar av Erik Signature 70 aldrig kommer att bli till salu då undertecknad kommer att addera denna till sin personliga ”hall of fame” samling av elektronik :).
 
Odeon audio är en ny högtalartillverkare hos oss för året. Man har sin bas i Haltern am See (Tyskland), där man har specialiserat sig på utveckling och tillverkning av hornbaserade högtalare i varierande form. Tosca 2020 är deras största golvhögtalare med hornladdad diskant vilka erbjuder en lätt last för de flesta förstärkare. En högtalare som erbjuder en ovanligt mogen, sömlös. rik och musikalisk återgivning.
 
Under dagen så varvade Henrik rullband via sin medtagna Studer bandspelare vilket drog storpublik tillsammans med digitala källor ifrån Innuos (streamer) och SW1X (DAC). SW1X förtjänar ett speciellt omnämnande, vilka erbjuder fantastiska D/A omvandlare för dig som söker en utpräglat organisk, analog och levande återgivning ifrån din lagrade och strömmade musik.
 
Kablar och strömfördelning kom även i detta rum ifrån svenska Regal med rack ifrån NEO.
 
 
Knispel Audio
 
SW1X
 
Odeon Tosca 2020
 
Knispel Audio
 

Take 5 2023


RUM 7: Qualio Audio | B.Audio | Acrolink | Regal


Årets minsta rum bjöd utan tvekan på ett av årets största upplevelser.
 
Med välljudande Lumin T3 som digital källa så premiärvisade vi en av de mest intressanta nya tillverkarna av elektronik under senare tid i form av franska B.audio Alpha One är deras första integrerade förstärkare med ”trickle down” teknologi ifrån deras separata D/A omvandlare, försteg och slutsteg. Resultatet är en av de finaste och mest välbyggda allt-i-ett förstärkare som vi har fått förmånen att lära känna. Om du är svag för en utpräglat analog återgivning med naturlig följsamhet mot en svart och knäpptyst bakgrund så rekommenderar vi varmt en provlyssning av B.Audios elektronik.
 
Om vi flyttar blicken ifrån elektroniken för en stund så var det troligen högtalarna ifrån Qualio Audio som fick störst uppmärksamhet under helgen. En sinnrik och ovanlig konstruktionslösning med öppen baffel för mellanregister och diskant kombinerat med en bas(reflex)låda ger dessa högtalare en alldeles speciell framtoning. Renhet, öppenhet och dynamik är alla centrala kvaliteter, där detta är en av de mest spännande och högpresterande högtalare som vi har hört i klassen.
 
Kabellösningarna i det här systemet kom ifrån japanska Acrolink. Det här får sägas vara en av våra doldisar inom detta segment, där man lägger obefintliga resurser på marknadsföring – men desto mer på produktutveckling. Även här fick vi stöd av svenska Regal ska tilläggas och deras nya strömfördelare PD-01.
 

Qualio IQ

B.Audio Alpha One

Take 5 2023


Take 5 2023


RUM 8: Harbeth | PS Audio | Riviera | Regal


Årets Take 5 rapportering går så sakteliga mot sitt slut, där detta rum rundar av det hela innan vi avslutar med årets hörlursrum.

Anders Hansson är kraften bakom svenska Regal – en kabeltillverkare som på kort tid har fått ta plats i många system över hela landet efter flertalet hemlån och utvärderingar. Med djup teknisk kunskap och förståelse så erbjuder Regal kablar på väldigt hög nivå med neutralitet, transparens och dynamik i toppklass – oavsett pris.
 
Under helgen så premiärvisade vi även Harbeth sprillans nya aktiva subwoofersystem. NELSON är sinnrikt integrerade i ett par stativ vilka utgör den optimala partnern till deras monitor P3ESR XD. Faktum är att du kan komplettera valfri BBC LS3/5A monitor på marknaden med NELSON.
 
Här kan du läsa mer om Harbeth NELSON.
 
Den digitala källan i detta rum kom ifrån PS Audio där vi premiärvisade den efterlängtade streamern AirLens tillsammans med den snudd på legendariska DirectStream DAC vilken nyligen har lanserats i en helt ny MK2 version. Förstärkaren kom ifrån Riviera i form utav deras fantastiska integrerade hybridmästerverk Levante.
 
 
Take 5 2023
 
PS Audio AirLens
 
Riviera Levante
 
Harbeth NELSON
 
Regal
 
Regal PD-01
 

Take 5 hörlurar


RUM 9: Hörlurar m.m.


Det måste erkännas att vi pratar lite för lite om vårt fina utbud av hörlurar, hörlursförstärkare och allt som har med hörlurslyssning att göra. Vi lovar att bättra oss.
 
I år så öppnade vi dörrarna till ett nytt rum på Slottets övre plan där vi fick ovärderligt stöd av Tor & Mats som på ett galant sätt jonglerade den trassliga uppgiften att få streamers, DAC:ar, förstärkare och hörlurar att prata med varandra under dagen.

Faktum är att vi idag representerar flera av världens finaste tillverkare inom detta segment med hörlursförstärkare i referensklass ifrån Riviera, Viva audio, Enleum, Trilogy, Warwick Acoustics, COS, Burson och SPL vilka vi är ensamma om i Sverige samt elektronik ifrån Ferrum och hörlurar ifrån Meze, Audeze, HEDD och Focal.
 
Take 5 hörlurar
 
Take 5 hörlurar
 
Take 5 hörlurar
 Take 5 hörlurar
 
Take 5 hörlurar


Tack för i år!

Tack igen för ert stöd, intresse och engagemang – vi ses nästa år!

/ Marcus, Micke, Bengt & co


There are 0 comments on this post
30th of september

Take 5 2023 | höstens stora event!


Take 5 2023

Take 5 2023 – tack!

Vi har nu landat fysiskt (men inte riktigt mentalt) efter helgens stora tillställning och kraftansträngning med målet att skapa en så fin upplevelse som möjligt för er alla under årets Take 5 2023 event på Ulfsunda Slott.
 
Rapporter, tankar och reflektioner kommer i bild, text och video i närtid vilket även inkluderar intervjuer med flera utav tillverkarna på plats. Håll gärna ögon och öron öppna för det.
 
Jag vill först och främst tacka er alla som kom och som prioriterar detta event framför allting annat som pågår i era liv under en Söndag i Oktober. Det är er närvaro och ert engagemang som gör det här möjligt!
 
I år så hade vi inledningsvis fler tillverkare inbokade än någonsin tidigare. Sen kom återbuden – sjukdom, översvämningar med inställda färjor, bombhot på franska flygplatser… Trots detta så rodde vi med gemensamma krafter allt i land även denna gång.
 
Jag vill vidare tacka ett par personer närmast mig vilka bidrog till att göra detta stora evenemang möjligt i år igen:
 
Michael Hollesen. Min klippa och vän – utan dig så skulle det här inte gå. Trots en elak förkylning så stod du pall även denna helg – ännu en gång.
 
Bengt Söderberg. Min högra hand på vinylsidan (m.m.) som får det svarta guldet att sjunga så bra som det bara kan. Jag är väldigt glad att du är med oss.
 
Marie Fordal. Du är inte bara bra på att ta hand om mina kollegor och leverantörer under det här eventet, du är också världens finaste fru.
 
Tor & Mats. Två kunder och hörlursentusiaster som sent och spontant hoppade in för att ta ansvaret för det nya hörlursrummet. Vilken fantastisk insats ni gjorde!
 
…och så självklart mina leverantörer på plats under dagen:
 
Innuos (Stephen). Ingen annan har ställt upp lika helhjärtat för oss under detta event under senare år, där detta var tredje gången som Stephen servade oss med sina streamers och servrar, sitt kunnande och sitt allmänna stöd med uppkavlade armar.
 
Lumin (Angus, Nelson, Li). Våra vänner hos Lumin skickade inte en eller två representanter utan tre. Överväldigande och helt fantastiskt!
 
Computer Audio Design (Isabel). En liten tillverkare med en unik specialitet och branschens kanske allra största hjärta.
 
In-Akustik (Sven). En av de trevligaste nya bekantskaper som jag har stött på under senare år. Vi ses garanterat igen.
 
J.Sikora (Robert). Med varm hand och som representant för en av de största globala succéerna inom vinylsegmentet under senare år så är detta bara början på vad jag hoppas blir en lång relation.
 
Audio Solutions (Gediminas). En ny tillverkare och ny bekantskap där alla förutsättningar finns för en intressant och trevlig resa tillsammans framöver!
 
Bergmann Audio (Johnnie & Eva). Ett äkta familjeföretag där jag har blivit lovad fler besök ifrån vårt Danska grannland framöver!
 
Regal Audio (Anders). Vår starkaste lysande stjärna på den svenska kabelhimlen just nu. När man kombinerar djup teknisk kunskap med passionen och viljan att förklara den på ett sympatiskt och begripligt sätt så får man nya lärdomar och ett bemötande som är svårslaget.
 
Knispel Audio (Henrik). Om du har träffat Henrik så har du också träffat en av de mest seriösa, professionella och dedikerade konstruktörer som finns idag. Att vi har en tillverkare och förstärkare på denna extremt höga nivå i Sverige där allt vilar på en grundkonstruktion signerad legendaren Erik Andersson (vila i frid) är något vi ska vara väldigt glada, stolta och tacksamma för.
 
Tack till er alla – vi ses under Take 5 2024 – om inte förr 🙂
 
/ Marcus
 
En full rapport kommer inom kort!
 

Årets utställare

Diptyque Reference

RUM 1: Diptyque | Bergmann | Aurender | Playback Designs | Pilium | Esprit


I den stora Rikssalen på Ulfsunda Slott så kommer vi att presentera ett system av allra högsta klass under ledning av Eric och Anthony ifrån Diptyque (högtalare), Johnnie ifrån Bergmann (skivspelare) och Vivien ifrån Esprit (kablar).
 
Under helgen så kommer vi att premiärvisa Diptyque Reference – en helt nyutvecklad högtalare och magnetostatisk panel vilken flyttar gränserna framåt inom den här kategorin högtalare på ett avgörande sätt.
 
Den analoga källan kommer ifrån den högsta hyllan hos Bergmann Audio i form av deras Galder (drivverk) och Odin (tonarm) Signature.
 
Den digitala källan i detta rum börjar med Aurender, där vi spelar på deras referensserver N30SA tillsammans med den nya masterklockan MC10 länkad vidare till en av de allra finaste DAC:ar som vi känner till – Playback Designs MPD-8.
 
Förstärkningen kommer ifrån en av de mest omtalade och uppskattade tillverkarna av kompromisslös transistorbaserad elektronik under senare år – Pilium.
 
Sist men inte minst så sammanlänkar vi hela härligheten med kablar ifrån franska Esprit.
 
Pilium Leonidas
 
Playback Designs
 
Esprit Eureka
 

Stenheim Alumine two.five  

Rum 2: Stenheim | darTZeel | Mastersound | J.Sikora | Playback Designs | Esprit


Schweiziska Stenheim balanserar modern teknologi och noggranna materialval med en känsla för vad som faktiskt krävs av en högtalare för att lyckas förmedla en upplevelse av levande musik. Att högtalarna är diskreta, lättplacerade och lättdrivna är andra faktorer som gör att de sticker ut ifrån mängden på ett avgörande sätt. Under det senaste decenniet så har man också vuxit kraftigt och är numera en världsspelare vid sidan av flera utav de historiska tillverkarna.

Under helgen så kommer vi att spela på vår mest populära golvhögtalare i den högre klassen – Stenheim Alumine Three – en modell perfekt anpassad för små till medelstora rum för dig som söker en kompakt golvhögtalare i absolut toppklass.
 
Den analoga källan kommer ifrån J.Sikora och deras mäktiga Standard MAX, där Robert Sikora kommer att vara på plats och spela skivor för er under helgen.
 
Den digitala källan i detta rum kommer ifrån Playback Designs i form av MPS-6. Detta är den mest kompletta spelaren i den fina Edelweiss serien med möjlighet till avkodning av strömmat och lagrat material men även CD/SACD.
 
Förstärkningen kommer även den ifrån Schweiz där darTZeel CTH-8550 MKII med dess utsökta interna RIAA blir hjärtat i den här anläggningen vilken får sällskap av Mastersound Evolution 845 (ombyte förnöjer).
 
Sist men inte minst så sammanlänkar vi återigen hela anrättningen med kablar ifrån franska Esprit och Lumina serien.
 
 
J.Sikora Standard MAX
 
 
darTZeel CTH 8550
Mastersound Evolution 845
 
 

Apertura Forte


RUM 3: Apertura | Lumin | Neodio | Trilogy | Audience

 
Under förra årets Take 5 event så blev ett av de mindre rummen också ett av de allra mest uppskattade. I år så bjuder vi på en favorit i repris – taget till nästa nivå.
 
Lumin är en av våra populäraste tillverkare av streamers, nätverksspelare och DAC:ar, vilka ständigt imponerar på oss med sin mycket höga ljudkvalitet. Här är musiken alltid i centrum med en presentation som känns mer analog än digital. Man har också stöd för allt av format och tjänster, där produkterna dessutom är väldigt stabila och lättanvända.
 
Apertura har under senare år seglat upp och blivit en av våra mest omtyckta högtalartillverkare. Det här är mogna högtalare av erfarna konstruktörer vilka har förädlats och förfinats i decennier – något som märks direkt vid de första tonerna där allt känns så självklart, välbalanserat och naturligt.
 
Neodio är en ny tillverkare hos oss vilka tillverkar sofistikerad och minimalistisk elektronik liksom strömprodukter och kablar. Allt inom ramen för samma filosofi och tillvägagångssätt. Under dagen så premiärvisar vi deras nya integrerade förstärkare TMA (The Minimalist Amplifier). Denna får sällskap utav ännu en nyhet ifrån våra brittiska vänner hos Trilogy i form av deras mest tillgängliga integrerade förstärkare hittills kallad 921.
 
Slutligen så länkar vi samman allting med våra trotjänare ifrån Audience, vars kablar även tillhör favoriterna hos konstruktörerna hos Apertura.
 
Varmt välkommen till ett rum som vi tror kommer att imponera stort – i år igen.
 

NeodioTrilogy 921
 

LUMIN X1


Audio_Solutions_Figaro_01

RUM 4: Audio Solutions | Lumin | AVM | In-Akustik


I det här rummet så premiärvisar vi hela tre nya tillverkare för året i samspel med en av våra stöttepelare inom kategorin nätverksspelare och streamers.

Audio Solutions bygger alla sina högtalare själva ifrån sitt huvudsäte i Litauen med en byggkvalitet, prestanda och finish som det är svårt att matcha idag i prisklassen. Under helgen så premiärvisar vi deras sprillans nya Figaro 2 serie.

AVM behöver kanske ingen närmare presentation där man är väletablerade på den svenska marknaden sedan tidigare, men nya hos oss. Här får man tysk kvalitetskänsla ned i minsta detalj där man erbjuder ett brett, modulärt och imponerande program av elektronik med allt ifrån källor och allt-i-ett förstärkare till tyngre för- och slutsteg.

Lumin är en av de ledande tillverkarna av streamers och nätverksspelare idag. Man presterar oavsett modell på en märkbart högre nivå än vad man kan förvänta sig i prisklassen, men det allra mest imponerande är den naturliga, levande och engagerande presentationen – vilken utmärker sig inom detta segment av digitala källor.

Strömrening och kabelsystem kommer ifrån våra andra nya tyska vänner för året – In-Akustik. Det här är en tillverkare med en omfattande produktion, imponerande historik och unika konstruktionslösningar.

I det här rummet så möter ni representanter ifrån alla fyra tillverkare under helgen! Passa på att ställa frågor till Angus (Lumin), Peter (AVM), Gediminas (Audio Solutions) och Sven (In-Akustik).

AVM

In-Akustik


Kroma

 

RUM 5: Kroma | Ypsilon | InnuOS | Nottingham | Phasemation | Crystal Cable

 
Kroma är en av de mest spännande nya högtalartillverkarna under senare år, där man förenar tradition och innovation på ett väldigt intressant sätt. Resultatet är en av de mest musikaliskt tillfredsställande högtalare som vi känner till.
 
Ypsilon är en av de tillverkare som vi håller allra högst, med en kvalitetskänsla och ljudkvalitet som få andra. Vi återkommer ständigt till Ypsilon som en av våra hörnstenar i sortimentet på elektroniksidan på den högre nivån.
 
InnuOS är idag en utav en handfull ledande tillverkare inom kategorin streamers, nätverksspelare och servrar. Vi får som vanligt stöd av Stephen under dagen som ni träffar i det här rummet.
 
Nottingham är en lika tidlös som klassisk tillverkare av skivspelare där man fortsätter att förvalta Tom Fletchers unika designlösningar. Bengt kommer att spela på den skivspelare som han själv använder hemma i det här systemet under dagen i form av drivverket Dais.
 
Phasemation utvecklar och tillverkar pickuper, RIAA-försteg och förstärkare och är höstens största och bredaste satsning på analogsidan hos oss. Det finns flera goda skäl till det.
 
Crystal Cable är en tillverkare av kabellösningar i framkant vilka i år får förtroendet att sammanlänka komponenterna i det här fina systemet.
 
Ypsilon
 
innuos statement
 
Nottingham Analogue Dais
 
Phasemation
 
Crystal Cable

Odeon Tosca 2020

 

RUM 6: Odeon | Knispel | Aurender | SW1X | Regal

 
…och nu till något utöver det vanliga.

Odeon erbjuder ett spännande sortiment av både fullskaliga hornhögtalare liksom basreflexkonstruktioner med hornladdade kompressionselement. Kombinationen av hög detaljeringsgrad, dynamik och klangrikedom hos dessa högtalare är väldigt speciell, där vi spelar på de större Tosca 2020 för er under dagen.

Knispel är ett unikt projekt under ledning av Henrik Westerberg där grundkonstruktionen är signerad en svensk legend (Erik Andersson). Henrik kommer själv att presentera denna fantastiska (!) förstärkare närmare under dagen, där han även kommer att spela medtagna rullband för er.

Aurender är en av våra ledande tillverkare av streamers, servrar och nätverksspelare vilka vi visar upp i flera rum och system under dagen. I det här rummet så kommer ni att få lära känna N200 vilket är en av mellanmodellerna i programmet av streamers/servrar.

SW1X utvecklar och handbygger skräddarsydda DAC:ar med utpräglat analoga egenskaper utan några tendenser till digitala artefakter.

Regal är en ny svensk stjärna på kabelhimlen som snabbt har hittat sin plats hos oss och er. Det här är de mest neutrala, transparenta och prisvärda kablar som vi känner till.

Välkommen!

Knispel Audio
 
Aurender N200
 
SW1X
 
Regal Reference

Qualio Audio IQ


RUM 7: Qualio Audio | B.Audio | Acrolink | Regal

 
Qualio Audio har grundats utav konstruktörerna bakom välkända Cube Audio. Deras första modell ”IQ” är en exceptionell högtalare med en ljud- och byggkvalitet som vi sällan eller aldrig har upplevt i prisklassen tidigare. ”Måste höras” har sällan känts lika motiverat.

B.Audio får under dagen premiär hos oss, där vi introducerar deras nya allt-i-ett integrerade förstärkare Alpha One. Vi kan inte minnas att vi har stött på en lika naturlig, organisk och levande presentation ifrån en förstärkare som tar hand om hela kedjan tidigare – streaming, D/A omvandling och förstärkning. Byggkvalitet, finish och handhavande är också i absolut toppklass!

Acrolink är en av våra mer anonyma tillverkare vilka i lugn och ro tillverkar fantastiskt fina kablar. Det japanska ursprunget är tydligt där lugn, följsamhet och silkeslen elegans är utmärkande kvaliteter.

Det här rummet får även understöd av Regal och deras nya PD-1 strömfördelare.
B.Audio Alpha One
 
Acrolink
Regal PD1

 

 


Harbeth


RUM 8: Harbeth | PS Audio | Riviera | Regal

 
Harbeth är en av de starkast lysande stjärnorna på den brittiska Hi-Fi himlen med sina tidlösa och oerhört förfinade högtalare vars återgivning känns så självklart rätt och naturlig.
 
Riviera tillverkar kompromisslös hybrid-elektronik, där vi är glada att på nytt kunna visa upp och spela på den briljanta integrerade förstärkaren Levante.
 
PS Audio har under året lanserat sin första streamer – AirLens. Under dagen så får denna sällskap utav efterträdaren till en av de mest populära D/A omvandlarna på högre nivå under det senaste decenniet – DirectStream MK2.
 
Slutligen så riggar vi upp hela det här systemet med kablar och strömförsörjning signerade Anders Hansson och Regal!
 
Riviera Levante
 
PS_Audio_Airlens
 
Regal_Reference_natkabel_02
There is 1 comment on this post
Categories:  Aktuellt Events Mässor Mässor
30th of augusti

På besök hos Marten och Klarsund


Marten Coltrane Supreme 2

En svensk framgångssaga

 

Marten har under senare år gått ifrån klarhet till klarhet, där man numera med stolthet kan säga att vi har en högtalartillverkare i absolut världsklass på den svenska västkusten. Man har idag ett drygt 30-tal internationella partners världen över på lika många marknader där fler tillkommer löpande.

I det imponerande och omfattande utbudet så hittar vi fyra serier – Oscar, Parker, Mingus och Coltrane uppkallade efter ett par av historiens mest välkända jazzlegender.

Årets stora nyhet i Mingus serien heter Septet vilken är inledningen på något av en ny epok samtidigt som den lägger ribban på en ännu högre nivå än tidigare. För första gången så har man utvecklat helt egna element med membran i diamant och beryllium för diskant och mellanregister. Efter en kort lyssning under vårens mässa i München så stod det klart att denna högtalare är något alldeles extra, vilket vi också fick bekräftat under helgens mer omfattande lyssningar i Mölndal.


Marten produktion

Utveckling & Produktion

Vid vårt senaste besök för bara ett par år sedan så hade Leif och Jörgen precis utökat sin produktionskapacitet och sina lagerutrymmen betydligt. Allt för att på bästa sätt möta den ökande efterfrågan och kraven ifrån nya marknader i form av tillgänglighet och snabba leveranser. Den här gången så hade man inte bara utökat lokalytan utan helt enkelt flyttat hela produktionen till helt nya och betydligt större lokaler ett kvarter bort där de tidigare nu primärt används till kontor, lyssning och showroom.

På det stora, ljusa och luftiga golvet pågick febril aktivitet under vad vi upplevde som väldigt harmoniska förhållanden. Montering, testning och utvärdering utfördes under ett koncentrerat lugn på de olika arbetsstationerna. Lagerhyllorna längs med lokalernas kort- och långsidor var välfyllda av komponenter och kabinett liksom pallvis med högtalare redo för upphämtning och vidare transport ut till väntande kunder över hela världen.

Marten produktion

Marten produktion

Marten produktion

Marten produktion

Marten produktion

Marten produktion

Marten produktion

Jörgen Marten

Jörgen avslutade rundvandringen i de nya lokalerna med att dra ett Göteborgsskämt. Det enda vi minns var att Glenn Hysén var inblandad (vem annars) och att det handlade om att han skulle få 200 spänn och en starköl för någon form av reklamjobb. Oavsett så var det ett skämt som nog bara en västkustbo kan uppskatta :D.

Leif Marten


Marten Coltrane Supreme 2

Gränslöst | Lyssning 1/3

Det naturliga hade kanske varit att avsluta det här reportaget med en utav Martens mest ambitiösa skapelser uppställda i deras magnifika och allra största lyssningsrum. Istället så väljer vi att mellanlanda här för att spara helgens kanske allra mest spännande upplevelse till sist…

I det i grunden närmare 80 kvadratmeter stora rummet vilket har akustikbehandlats (nästan) fullt ut av Svanå Miljö Teknik (SMT) så möts vi av en lika mäktig som inbjudande syn när vi tar steget över tröskeln. Med sina resliga 180 cm i höjd och en matchvikt på 210 kg så dominerar Coltrane Momento 2 (Statement Edition) lokalen med sin storslagenhet, men inte på ett överväldigande sätt. Trots sin massiva storlek så är det en elegant högtalare med fina proportioner vilken i likhet med de mindre modellerna i Parker och Mingus serien kombinerar aktiva framåtriktade element med passiva radiatorer baktill. Framtill så samspelar två diamantdiskanter med ett keramiskt mellanregister och mellanbaselement tillsammans med totalt sex stycken basar i aluminium per sida. Kabinetten är komplexa och består utav flera sektioner där man kombinerar trä och kolfiber i syfte att hantera och minimera resonanser av skiftande typ och karaktär igenom hela frekvensområdet.

Elektroniken var givetvis av samma höga klass där MSB Select DAC tillsammans med nya Select Digital Director ansvarade för avspelningen anslutna direkt till monoslutstegen M500 ifrån samma tillverkare. Allt kablage var genomgående ifrån Jorma vilka även används internt hos Martens högtalare. Hos flaggskeppet Coltrane Momento 2 så används givetvis den högsta serien Statement.

Upplevelsen i det här rummet är speciell, men också något annorlunda nu i jämförelse med när vi besökte detta för ett par år sedan. Rummets akustiska egenskaper eliminerade då nästan helt känslan av stöd och barriärer (tak, golv och väggar). När denna akustiklösning ifrån SMT tas så här pass långt och en majoritet utav rummets ytor består utav paneler etc. som i praktiken diffuserar ljudvågorna till övervägande del, så närmar man sig upplevelsen av att lyssna på musik i det fria (utomhus). Detta skapar en fascinerande upplevelse med en fantastisk rymd, luftighet och precision i ljudbilden där man också uppnår en väldigt linjär återgivning hela vägen ner i det djupaste basområdet med hjälp av de kompletterande basfällorna.

Detta är trots dess förtjänster en upplevelse som kanske inte fullt ut uppskattas av alla då den skiljer sig så pass mycket ifrån hur vi upplever musiken i våra hem och vanliga rum. Man förlorar här i någon mån den fysiska relationen till musiken, vilken många av oss är vana vid och som också bidrar till känslan av närvaro hos både röster och instrument ifrån mellanregistret och nedåt. Det här är en smaksak ska dock sägas, som så mycket annat i den här hobbyn. I syfte att balansera upp känslan i rummet, och närma sig en mer ombonad hemmamiljö mer, så har man nyligen ersatt delar utav SMT panelerna längs med sidorna av rummet med enklare ribbpaneler kombinerat med bakomliggande absorptionsmaterial. En lösning som man även använde sig av i två mindre rum (som vi kommer till) och som vi alla också enkelt och kostnadseffektivt kan installera hemma.

Under dagen så bjöd detta rum och system på en upplevelse där förmågan att på ett trovärdigt och realistiskt sätt förmedla musiken i dess rätta proportioner var det kanske allra mest framträdande. Många stora högtalare målar upp en massiv ljudbild oavsett musikval vilket kan upplevas som imponerande, men sällan särskilt realistiskt. En akustisk gitarr och dess klang utan förstärkning har en viss storlek i verkligheten där en stor symfoniorkester som bekant har en helt annan. Coltrane Momento 2 har förmågan att trots dess rejäla storlek och volym kunna återge det lilla (i likhet med en mindre monitor) på ett trovärdigt och realistiskt sätt, men också det stora och kraftfulla hos en full symfoniorkester eller ett stycke elektronisk musik ifrån Kraftwerk lika väl. Presentationen ifrån dessa högtalare är också väldigt välbalanserad – trots eller kanske tack vare användningen av flertalet samspelande element av olika storlek och material – vilket är ett konststycke i sig. Här har även det fina delningsfiltret och dess uppbyggnad givetvis ett stort inflytande och påverkan.

Att få förmånen att lyssna på ett system av den här storleken och digniteten i ett rum av det här slaget är en värdefull erfarenhet som man sällan ges möjlighet till i Sverige.

 

Marten Coltrane Supreme 2

MSB M500

Engström & Engström

Marten Coltrane Supreme 2


Hans Klarsund Marten Parker Duo och Trio

Sweetspot | Lyssning 2/3

Marten har idag ett brett sortiment och fyra serier där Parker är något av ”sweetspot” sett till vad man får och erbjuder. Här får man det mesta av Martens DNA och kvaliteter, men där användningen utav något enklare kabinett, element och interna komponenter håller priserna nere i jämförelse med de två högsta serierna Mingus och Coltrane.

Hans representerar tillsammans med kollegan Timo företaget Klarsund vilka distribuerar Marten i Sverige liksom de övriga tillverkarna i portföljen ifrån MSB, Reed, Antipodes, Keces med flera. Nyheten inför hösten på elektroniksidan är Italienska Audio Flight vars integrerade förstärkare FLS9 förstärkt med deras DAC-modul stod för uppspelning och drivning i detta rum med Antipodes som källa (streamer).

I här rummet vilket storleksmässigt påminner om många typiska svenska vardagsrum så fick vi stifta närmare bekantskap med Parker Duo Diamond Edition (stativhögtalare) och Parker Trio (golvhögtalare). Två modeller som vi själva har mycket erfarenhet av hos oss i Stockholm där de båda finns för demonstration.

Om vi bortser ifrån att Parker Trio var en något för stor högtalare för det här mindre rummet så blev en direkt jämförelse med Parker Duo i Diamond Edition version orättvis och en alltför stor utmaning. Med Diamond Edition så får du en diamantdiskant (istället för den keramiska som är standard), högre komponentkvalitet hos delningsfiltret och bättre internkablage. Skillnaderna mellan versionerna är uppenbar och omedelbar, där det klassiska ”skynket” föll så snart vi växlade över ifrån Parker Trio i standardversion till Parker Duo Diamond Edition. En annan nivå av klarhet, renhet och dynamik gav presentationen en energi och närvaro som drog oss in i musiken på ett helt annat sätt än hos standardversionen. Detta kommer till ett pris som är markant mycket högre, men samtidigt så gör de betydande skillnaderna detta till två olika högtalare i praktiken, även om de delar samma kabinett och element för bas och mellanregister.

 

Klarsund Marten Parker Duo och Trio

Klarsund Marten Parker Duo och Trio


Marten Septet MSB Director

Framåtanda | Lyssning 3/3

Många av oss känner säkert igen känslan av angenäma toner ifrån ett angränsande rum vilka får dig att instinktivt reagera och stanna upp. Våra känsliga sinnen kan ofta redan på avstånd registrera och urskilja ljudets karaktär och egenskaper för att sedan snabbt avgöra om det vi hör känns naturligt och attraktivt, eller något som vi snabbt kan filtrera och bortse ifrån. Just denna upplevelse av att ”där inne låter det bra…” slog mig när jag närmade mig entrédörren till Martens rum under vårens München-mässa. Jag fick också snabbt känslan av att någonting var nytt och annorlunda mot tidigare…

Efter den tyska premiärvisningen utav nya Mingus Septet så fick vi nu förmånen att uppleva denna imponerande högtalare i lugn och ro på hemmaplan i Mölndal. För första gången så har Leif tagit fram två helt nya element efter egna krav och specifikationer. Utöver den nya diamantdiskanten så är det 3″ stora och bredbandiga (800-6000 Hz) mellanregistret i Beryllium det allra mest iögonfallande. Ett element som med dess lätthet, styvhet och storlek skapar helt nya möjligheter.

Hos Septet så möts vi av en ny nivå av klarhet och renhet men också en harmoni igenom hela frekvensområdet vilket på ett avgörande sätt bidrar till en starkare känsla av naturlighet, närvaro och inlevelse. Det här systemet med MSB Premiere DAC + Digital Director som källa, liksom en helt ny skivspelare (något som vi återkommer till senare under vintern) gav oss tillsammans med det oerhört fina rörbaserade försteget och RIAA:t ifrån Engström & Engström en ny nivå av välljud ifrån Marten.

Det här är en ambitiös högtalare som vi anser pekar ut en ny riktning för Marten och höjer nivån ytterligare för vad som är möjligt med den allra senaste teknologin inom ramen för vad Marten står för och representerar sedan tidigare.

Här kan du läsa mer om Mingus Septet hos Marten.

Vi vill passa på att skicka ett varmt tack till Leif, Jörgen, Hans och Timo med kollegor för två väldigt intressanta, lärorika och trevliga dagar i Mölndal.

Vi ses snart igen!

 

Marten Septet MSB Director

Marten Septet MSB Director

Marten Septet MSB Director

Marten Septet MSB Director 

Marten Septet MSB Director

 

There is 1 comment on this post
Categories:  Aktuellt Artiklar
Ikon_Ljud_Start

Kontakta oss för en pratstund | Boka ett personligt besök | Anmäl dig till Nyhetsbrevet | Följ oss på Facebook | Ring oss på 08 518 368 00