Välkommen som prenumerant på vårt nyhetsbrev, vilket utkommer 4-6 gånger per år. För dagliga uppdateringar, följ oss gärna på Facebook.
Årets mässa i München var i mångt och mycket ”business as usual”. Samtidigt så gick det inte att ta miste på att stämningen var annorlunda i jämförelse med tidigare år då jag har besökt mässan.
Till att börja med så är Covid ännu inte ett avslutat kapitel. Några begränsningar sett till krav på munskydd fanns dock inte annat än på bussar och ombord på flygplanet till och från Sverige. Det viktiga vaccinationspasset som Lufthansa informerade om inför resan var det inte heller någon som frågade om varken på dit- eller hemresan. Däremot så saknade jag flera Asiatiska och Amerikanska partners och utställare i år som hade valt att stanna hemma. Antingen på grund av osäkerheten kring om mässan skulle bli av eller inte, där det krävs mycket planering och framförhållning, eller att man helt enkelt inte hade möjlighet att lämna landet på grund av reserestriktioner och lokala nedstängningar.
Annars så var det återkommande temat under samtalen med de flesta tillverkare en fortsatt hög efterfrågan där många har gjort rekordår under pandemin – svenska Marten inräknade som har ökad sin försäljning dramatiskt under de senaste 2-3 åren. I kölvattnet av Covid och i skuggan av det djupt tragiska kriget i Ukraina så är samtidigt tillgången på råvaror och komponenter ett ihållande problem kombinerat med ökande omkostnader och globala logistikhinder. Allt detta har ofrånkomligen drivit upp priserna och ökat leveranstiderna, där det krävs lite mer tålamod – oavsett om man är tillverkare, partner eller slutkund.
En ihållande trend (om man nu fortfarande kan kalla det så) är att det fanns skivspelare i stort sett varje rum. Mycket handlar om evolution snarare än revolution inom det här segmentet, men att intresset för de analoga ljudkvaliteterna tillsammans med kedjan av komponenter som gör uppspelningen möjlig är fortsatt stark råder det ingen som helst tvekan om.
Efterfrågan på alla former av nätverksspelare – streamers, servrar och även DAC:ar i alla dess former är också ständigt ökande, där allt färre spelar musik ifrån en traditionell dator idag. Det här är också det mest snabbrörliga segmentet där nya tillverkare stundtals dyker upp ifrån ingenstans och snabbt blir populära, samtidigt som de mer rutinerade tillverkarna (Aurender, Lumin och Innuos exempelvis) växer mer stadigt och organiskt i takt med att allt fler upptäcker och uppskattar dem.
Kampen om de mest kapitalstarka kunderna på den allra högsta nivån fortsätter också utan minsta tendens till avmattning. Många tillverkare har förmågan att kunna särskilja marknader, kulturer och dess skilda nivåer av efterfrågan och köpkraft ifrån varandra, där andra behöver en stunds övertalning innan man är överens om vad man rimligen kan förvänta sig av en mindre marknad med en relativt jämn fördelning av tillgångarna som Sverige. Vi är också ett medvetet folk bärandes på ett hälsosamt mått av sunt förnuft till grund för våra köpbeslut.
Vårt utbud är idag både brett och djupt, där många av våra leverantörer har varit med oss under ett antal år nu. För oss är det allra viktigaste att ta hand om och vårda de värdefulla relationer som vi redan har, och de tillverkare som har lyckats bevisa att man står för kvalitet, service och långsiktighet. Samtidigt så går det inte att åka hem ifrån mässan utan ett par nya intryck, ett par visitkort (om någon minns dem) och funderingar kring om det inte finns någon liten tom nisch att fylla i sortimentet trots allt.
Hi-Fi är roligt, riktigt rolig, där inget slår den enorma smältdegel som den här mässan erbjuder sett till omfattning och omfång där det saknas motsvarighet i Europa (även om mässan i Warsawa närmar sig i storlek allt mer). Samtidigt så känns det här formatet något daterat och utmattande, där det inte heller är rätt plats för seriös lyssning och utvärdering under rättvisa och avkopplande former. Mässan ger oss däremot en helhetsbild och en översikt av vad marknaden har att erbjuda, en känsla för globala trender och hur branschen mår i stort.
Tack för att ni följer med – vi ses 2023!
9472 branschbesökare ifrån 80 länder
9878 privata besökare ifrån 69 länder
417 journalister etc. ifrån 36 länder
450 utställare ifrån 40 länder
800 tillverkare totalt
Vi inleder vår rapport ifrån årets high end mässa i München med en riktig drömhögtalare – för undertecknad inräknad. Rockport Lyra är ett flaggskepp i dess rätta bemärkelse. Bakom ett elegant och relativt kompakt yttre så döljer sig en av högtalarvärldens mest avancerade konstruktionslösningar.
I år så valde en annan av våra tyngsta partners – CH Precision – att demonstrera sin högsta 10-serie i samma rum tillsammans med årets stora nyheter på digitalsidan i form av D1.5 (CD/SACD-spelare/transport) och C1.2 (DAC/Streamer/Försteg).
En av helgens absoluta höjdpunkter och tyngsta lanseringar var Rockports nya högtalare Orion.
Ambitionen ifrån Andy Payor har med Orion varit att fylla tomrummet mellan dagens Cygnus och flaggskeppet Lyra.
Kabinettet hos Orion bygger i stort på motsvarande principer som de man tidigare har utvecklat till Lyra. Konstruktionen tillhör en av de mest avancerade på marknaden, där man gjuter samman högtalarnas tre huvudsektioner i en kombination av aluminium och kolfiber:
”Like the LYRA, the ORION’s DAMSTIF2™ enclosure is unique in that it has no conventional joinery, no fasteners, and simultaneously achieves the multiple goals of maximum damping, stiffness, and mass.”
Resultatet blir ett oerhört resonansfritt och solitt kabinett som saknar motsvarighet.
Orion använder sig också av tre helt nyutvecklade element:
”Essential to the success of the ORION are three newly developed drive units; the new, custom, carbon fiber sandwich cone 13-inch woofer, capable of delivering authoritative, first-octave response with staggering headroom and grip, an all-new 7-inch carbon fiber sandwich composite midrange with densely saturated tonal colors and unmatched transparency, and a 1.25-inch waveguide mounted beryllium tweeter with virtually perfect pistonic behavior, resulting in ultra-low distortion and extraordinarily transparent, extended, and dynamically realistic high frequencies.”
Rockport är som vi ser det en av de ledande tillverkarna av högtalare i världen idag på den högsta nivån. Här kan man på riktigt prata om absolut kompromisslöshet kombinerat med flera innovativa lösningar som skiljer dem ifrån konkurrenterna.
Stenheim har gått ifrån att vara en liten tillverkare till en betydande och inflytelserik under de senaste åren.
Den första gången jag träffade Jean-Pascal (grundare) i hans hem på en alpsluttning i Schweiz (där han bjöd på den finaste vita sparris som jag har upplevt) så hade man två modeller i programmet med en tredje på väg – vilken senare skulle bli modellen Alumine 5. Numera så har man 8 st modeller i två olika serier ifrån Alumine 2 hela vägen upp till Reference Statement i mångmiljonklassen.
Sin vana trogen så demonstrerar man även under årets mässa med Schweizisk elektronik, där man har flera starka kandidater att välja på lokalt, och där man ofta har spelat på CH Precision och Nagra tidigare. I år så provar man något nytt när man delar rum med den spektakulära elektroniken ifrån darTZeel.
En av årets mest spännande nyheter hos oss kommer ifrån Diptyque baserade i staden Montauban i södra Frankrike strax norr om Toulouse.
Med nya Diptyque Reference så har man utvecklat en helt ny magnetostatisk panel där detta är den första modellen i en ny referensserie. Den nyligen patenterade teknologin hos denna högtalare kallar man ”Crossed Push-Pull technology” där målet har varit att skapa en panel med högre känslighet och minskad distorsion med en djupare och kraftfullare basåtergivning än den vi är vana vid hos den här typen av konstruktioner.
Man beskriver själva teknologin såhär:
”Each bass cell is driven by two independent coils (set of ribbons), one vertical and one horizontal. This exclusive technology allows the 12 μm mylar membrane to be set in vibration by hundreds of small square motors. The “crossed push-pull” technology allows controlling the vibrations of the membrane without deformation. This guarantees very linear low frequencies, without distortion and with much greater efficiency than existing isodynamic systems.
For the midrange section, we developed a new 20mm isodynamic ribbon that covers a wide spectrum from 600 to 7000 Hz and for the high-frequency section, a super tweeter in pure aluminum of 8mm that goes beyond 24000 Hz.”
Det här var en av de större upplevelserna under helgen där den väntade upplevelsen av släpp, rymd och transient attack förstärktes med en ny nivå av renhet, distinktion och fundament vilket gav känslan av att man har uppnått en ny nivå av prestanda inom detta segment av högtalare i klassen.
Vi hoppas kunna visa upp denna oerhört intressanta högtalare och konstruktion under hösten här hemma i Sverige.
…nu är vi precis tillbaka på hotellrummet efter att ha upplevt Kromas nya skapelser tillsammans med två oerhört sympatiska Spanjorer (Cayetano och Miguel ifrån Kroma). Precis vad man behöver efter en lång dag på den stora mässan (MOC) där Kroma ställer ut på sidomässan Hifi Deluxe.
Under helgen så presenterar man inte mindre än fem nya modeller. Tre av dem är ”Xtreme” versioner utav Mimi, Thais och Stella vilka alla har fått banddiskant och nya dynamiska element. Golvhögtalarna Thais och Stellar har dessutom utökats med varsitt ytterligare baselement.
Den fantastiska grundklangen och de välbalanserade egenskaperna är intakta hos Thais Xtreme (bilden). Skillnaden är att du nu får mer energi och drama i form av ökad klarhet i övre register kombinerat med en ännu mer realistisk dynamik än tidigare.
Vi kommer i närtid att utöka vårt fokus på Kroma ytterligare med fler modeller för demonstration och hemlån. Det är svårt att sätta ord på hur speciella dessa högtalare är, vilka lyckas att förmedla känslan i musiken och verkligen beröra på ett sällsynt fint sätt.
Det känns som att den spanska livsglädjen och passionen strömmar rakt igenom de här underbara högtalarna.
Utöver det stora framträdandet på sidomässan Hifi Deluxe så visade Kroma även upp nya Stella Xtreme i ett av rummen på huvudmässan.
I likhet med det mindre syskonet Thais Xtreme så har även Stella Xtreme fått tillökning av ett ytterligare och kompletterande baselement samt givetvis den nya banddiskanten ifrån Mundorf liksom ädlare interna komponenter hos det uppdaterade delningsfiltret.
Tyvärr så besökte vi detta rum tidigt under mässans första dag där systemet ännu inte var igång varför lyssningsintrycken uteblev helt. Det här är dock ytterligare en modell som känns högintressant för den Skandinaviska marknaden, vilken vi hoppas få chans att lära känna framöver!
Hos Verity med många års erfarenhet av att visa upp sina produkter i den här typen av oberäkneliga sammanhang så blir man sällan besviken.
I år så lanserade man en ny högtalarmodeller (Arindal) vilken placerar sig mellan Parsifal och Sarastro i dagens utbud. En fullstor golvhögtalare som trots det ger ett elegant och relativt nätt intryck på golvet.
Till nyheterna hör ett helt nytt baselement i kolfiber, en öppen bakre baffel för toppmodulen (mellanregister och diskant) samt ett omarbetat delningsfilter.
Veritys renhet, klangrikedom och homogenitet lever vidare hos Arindal, men nu med mer stadga och distinktion i lägre register kombinerat med ett ännu bättre släpp och mindre lådpåverkan i det viktiga mellanregistret och uppåt.
Marten med bröderna Leif och Jörgen i spetsen är luttrade utställare vilka alltid tar uppgiften på allra största allvar. Få andra har en lika genomtänkt monter och presentation av sina produkter – akustiskt och estetiskt – vilket skapar en oerhört välkomnande och elegant miljö för lyssning och diskussion.
I år så valde man att lyfta fram nya Mingus Quintet 2. En generöst bestyckad golvhögtalare som tar minimalt med golvyta samtidigt som den spelar stort, luftigt och kraftfullt med hjälp av exklusiva element ifrån Accuton med en kombination utav diamant (diskant) och keramik (mellanregister och bas).
Den övriga anläggningen satte ribban högt med referenselektronik ifrån MSB genomgående på både digital- och analogsidan.
Under helgen så premiärvisade man även en helt ny strömrenare/fördelare ifrån Jorma som vi hoppas få chansen att lära känna närmare framöver.
Martens verksamhet har växt mångdubbelt under senare år med partners över hela världen där man idag är starkare än någonsin.
Vår andra svenska stolthet på high-end scenen Engström visade upp en fantastiskt fin rigg under helgen bestående utav Monica MKIII (försteg), M-Phono (RIAA) och Encore (monoslutsteg). Högtalarna kom ifrån Marten och deras Mingus Orchestra där systemet vilade på de oerhört välbyggda och vackra möblerna ifrån Falkenohr.
I en snabbrörlig värld med stenhård konkurrens så är det befriande och förtroendeingivande med genuina tillverkare som har karaktär och mod att stå emot behovet av att ständigt lansera något nytt.
CAD (DAC & jordboxar), Trilogy (elektronik) och Verity (högtalare) tillhör alla denna kategori tillverkare, där man har långa produktcykler och inte lanserar något nytt förrän det finns något nytt att lansera, dvs. först då man kan erbjuda genuina förbättringar av redan existerande produkter eller har möjlighet att lansera nya som bryter ny mark.
Cube Audio hade pressat in sina nya golvhögtalare Jazzon i ett rum mitt på mässgolvet i en av de större hallarna. Det här lilla rummet blev snabbt något av en snackis ibland våra branschkollegor i korridorerna under helgen.
Rätt matchade så är det här ruskigt kompetenta högtalare – inte minst för dig som uppskattar vokal och akustisk musik – och då gärna i samspel med rörförstärkare (med EL34 eller 845 rör allra särskilt).
Vi har precis fått hem en sändning ifrån Cube där de större och mer prismässigt tillgängliga Jazzon ingår tillsammans med Nenuphar Mini V2 (bilden) i lackad palisander.
Vi har sagt det förr och säger det igen, danskarna är ruskigt flitiga.
Borresen Audio som numera ingår under det gemensamma paraplyet ”Audio Group Denmark” hade två avdelade rum nere på golvet i en av de större hallarna. Som alltid felfritt sett till presentation och inramning.
I det vänstra av rummen så demonstrerade man en stor och elegant golvhögtalare ifrån den nya X-serien som kommer att bli den mest tillgängliga prismässigt. Informationen är än så länge knapphändig, men denna modell kommer enligt uppgift att landa på rätt sida om 100k strecket och med all sannolikhet följas av 2-3 ytterligare modeller. Som alltid ifrån danskarna i samspel med elektronik ifrån Aavik och kablar ifrån Ansuz så möts vi av en ren, snabb och dynamisk återgivning. Ljudbilden är generös för att inte säga massiv med hög precision och tydlig utplacering av röster och element där imponatorfaktorn är hög.
En branschkollega nämnde i sin rapport med lyssningsintryck att flera av de mindre och något mer modesta systemen spelade mer övertygande än de allra största på mässan. Vi är benägna att hålla med om det till stor del.
Apertura var ett talande exempel, där man premiärvisade en ny och ovanligt lättdriven golvhögtalare (Forté) vilken spelade fantastiskt fint med lätthet, naturlighet och inlevelse. En förförisk högtalare som kändes väldigt mogen och komplett.
Under helgen så växlade man också mellan Forté och ännu en nyhet i form av den kompakta Stela. En perfekt högtalare för något mindre rum i en prisklass tillgänglig för de allra flesta. Båda modellerna lanseras efter sommaren och kommer också att finnas för demonstration och hemlån hos oss framöver.
Om vi blickar framåt ytterligare något år så kan vi även vänta oss en eller två nya referensmodeller i sortimentet på den högsta nivån.
”Professional Monitor Company” har varit med oss länge som en av våra mest pålitliga partners.
Oavsett serie och nivå så bygger högtalarna ifrån PMC på ett grundmurat koncept där ATL (Advanced Transmission Line) teknologin alltid har varit fundamentet. När man får kontroll över basen med djup, kraft och nyansering så får övriga register fritt spelrum, där högtalarna ifrån PMC spelar nära på elektrostatiskt med ett väldigt fint driv och exakt tajming.
När man får kontroll över basen med djup, kraft och nyansering så får övriga register fritt spelrum, där högtalarna ifrån PMC spelar nära på elektrostatiskt med ett väldigt fint driv och exakt tajming. Under årets mässa så visade PMC inte upp några nyheter utan presenterade lugnt och tillbakalutat sina befintliga serier ifrån den bredare twenty5i serien upp till flaggskeppet Fenestria.
MB2 SE ingår i den mest ambitiösa serien för hemmabruk ifrån PMC vilken i praktiken är lätt anpassade syskon till PRO serien av studiohögtalare. Här handlar allt om funktion och prestation för dig som vill kunna spela högt med renhet, kraft och bergfast kontroll hela vägen ner i bråddjupet.
Nu kommer vi till en utav mässans absoluta höjdpunkter på elektroniksidan.
Magico har nyligen valt Pilium som sina nya referenselektronik, där man i sitt nya showroom hemmavid har en permanent uppsättning med för- och slutsteg i samspel med flaggskeppet M9.
Under mässan så ”nöjde man sig” med att visa upp den största golvhögtalaren A5 ifrån sin mest tillgängliga serie. Elektroniken var dock allt annat än modest, med den tredelade MSB Select på digitalsidan i kombination med försteget Alexander och stereoslutsteget Achilles ifrån Pilium.
Det här är kompromisslös elektronik på riktigt, där jag aldrig har hört Magico spela lika kraftfullt, naturligt och övertygande trots uppenbara rumsutmaningar under helgen.
Ni kommer att få se och höra mer om Pilium hos oss framöver, där de första förstärkarna också har börjat att nå ut till våra svenska kunder här hemma.
Det finns många stora slutsteg på mässan. Men det finns ingen annan som löper linan hela vägen ut som Ypsilon med sitt SET (Single Ended Triode) monoslutsteg (ja, du behöver två) i 100 kg klassen med en uteffekt på 120W/8Ohm. En puristisk konstruktion med endast två förstärkningssteg tagit till en extrem nivå.
Flera amerikanska och asiatiska tillverkare saknades tyvärr under årets mässa på grund av osäkerhet och fortsatta Covid-restriktioner. Boulder ifrån staden med samma namn lokaliserade i Colorado, USA var dock på plats med ett starkt manskap.
Fokus under helgen var den nya 800-serien som man nu utvecklar och kompletterar med fler modeller. Den integrerade förstärkaren 866 är vår mest sålda i klassen, där man nu utökar linjen med ett kompakt försteg (Boulder 812) – komplett med analoga- och digitala ingångar, streaming, DAC, volymhantering och ett väldigt seriöst hörlurssteg. Kvalitetskänslan hos 812 går inte att fånga på bild, där byggkvalitet och finish håller ytterst hög nivå – inifrån och ut.
Vårt demo-exemplar av 821 är snart på väg följt utav det kommande och matchande slutsteget (861).
Audio Hungary är ett ungt företag som bygger oerhört prydliga, eleganta och välljudande rörförstärkare vilka erbjuder ovanligt mycket i prisklassen.
Under helgen så lanserade man ett nytt försteg (C 200) som använder sig av 8 st Tungsram NOS ECC83 rör. Driftstiden uppskattas till +/- 5.000 timmar där man också säger sig ha ett stort eget lager av rör för framtida behov.Slutsteget P200 är kompatibelt med KT90, KT150 eller KT170 rör och kan konfigureras för både stereo (100W/8Ohm) och mono (200W/8Ohm) drift.
Ibland så räcker det med att betrakta utsidan hos en produkt för att nyfikenheten ska väckas till liv. När man sedan lyfter på topplocket och innanmätet ser ut så här…
Riviera kom ifrån ingenstans för några år sedan uppbackade utav ett par rejält seniora Italienska kreatörer med Silvio Delfino i spetsen (som också gjorde oss sällskap under Take 5 eventet i Stockholm i höstas). Jag har nog sällan sett honom så glad och stolt som under München mässan efter de senaste årens framgångar världen över.
Det här riktigt fin elektronik.
Då flera asiatiska och amerikanska tillverkare tyvärr saknades under årets mässa så var antalet streamingtillverkare också begränsade där vi saknade både Lumin och Aurender.
Antipodes var däremot på plats och visade upp sin nya toppmodell Oladra vilken kan agera uppspelare och server med möjlighet till klockning även av andra digitala enheter i ditt system (DAC etc.) som erbjuder denna möjlighet.
Tyvärr så fick vi ingen chans att lyssna, men kvalitetskänslan gick det inte att ta miste på, där designen också kommer att falla många i smaken med all sannolikhet.
Innuos fortsätter att utveckla, förbättra och optimera sitt starka utbud av streamers och servrar.
Utöver den helt nya Pulse-serien av streamers bestående av tre modeller som lanseras till hösten så premiärvisade man även sitt flaggskepp Statement med en helt nyutvecklad strömförsörjning (Next-Gen). Med denna uppgradering så utlovar man ett ännu lägre brusgolv med förbättrad insyn och nyansering kombinerat med ökat driv och dynamik.
En av våra allra mest populära skivspelare i den övre mellanklassen får efter flera års trogen tjänst en uppföljare i form av AMG Giro MK2.
Den nya modellen har behållit samma grunduppbyggnad och format som tidigare, men är i övrigt i stora delar förnyad och förbättrad.
Giro MK2 har fått en högre och tyngre tallrik, ett nytt och förbättrat lager samt kraftfullare fötter med förbättrad stabilitet och resonanshantering gentemot underlaget.
Tack vara den mer solida konstruktionen så kommer man även att kunna komplettera med ett ytterligare armfäste framöver med möjlighet att använda två tonarmar parallellt.
Esprit har under det senaste året seglat upp som en utav våra favorittillverkare inom kabelsegmentet.
Under mässan så hade man ett fullt manskap på plats och en imponerande monter. Globalt så växer man också snabbt just nu med representation i 24 länder utöver Frankrike där man är den största kabeltillverkaren idag.
Under de senaste åren så har man också fått allt mer uppmärksamhet ifrån press och recensenter världen över, med flera fina utmärkelser bakom sig. Som så många andra idag så utökar man sitt sortimentet uppåt i takt med ökande efterfrågan i de allra högsta segmenten. Vi har valt att fokusera på nivåerna upp till Eureka som tills nyligen var deras högsta serie, där vi även kommer att ta hem och utvärdera Gaia inom kort – ett steg upp ytterligare i hierarkin.
Redan på Alpha och Beta nivåerna så får man en ovanligt hög byggkvalitet och prestanda där helhet, balans och naturlighet alltid är framträdande kvaliteter, vilket bidrar till en väldigt mogen och engagerande upplevelse.
Funktion, Effektivitet, Handhavande, Design.
Degritter har verkligen lyckats med helheten hos sin ultraljudstvätt, där man har seglat upp som en utav de ledande och definitivt mest populära tillverkarna inom det här segmentet under senare år.
Vi kan helhjärtat och utan tveksamheter rekommendera Degritter till dig som värdesätter dina vinylskivor och lyssningsupplevelsen högt, samtidigt som du ökar livslängd på både skivor och pickup.
En kanonprodukt helt enkelt.
Slutligen så bjuder vi på lite spridda intryck ifrån mässan med ett par kommande nyheter som vi ser fram emot att introducera för er under året.
Hej,
Kanske du kan få ett tillförlitligt och realistiskt svar på när leveranserna av Lumïn U2 Mini sker i Sverige. Hellre realism oavsett när än tomma löften.
//Rp
Hej Robert,
Det sista besked som jag har fått är att man kommer att påbörja leveranserna i slutet av Maj där vi bör nås av den första sändningen under början på Juni.
Många tillverkare kämpar med att möta efterfrågan på nya produkter samtidigt som tillgången till råvaror och komponenter är väldigt begränsad.
/ Marcus, Perfect sense
Jag hade svårt att hitta några nyheter på årets mässa men tyckte att Dynaudio gjorde den bästa presentationen av sina trådlösa högtalare.
Nyfiken också på Linns och Rose nya streamers.
Skulle vilja se lite mer av tema rum , tex samla alla streamers eller DACar på en gemensam yta liksom fler föredrag.
Självklart kul att vara där igen efter 2 år uppehåll. Får se vad det innebär att BMW har köpt mässhallarna.
Säknade kinesiska hornhögtalartillverkaren som 2019 bokat för litet demorum
Hej Christer!
Apropå streaming så saknades representation ifrån flera av de stora inklusive Lumin och Aurender ur vårt sortiment, men även Auralic. Asien begränsas i viss utsträckning ännu av Covid restriktionerna tyvärr.
Hifi Rose har blivit en snackis på kort tid, där många attraheras av formgivningen inte minst. Jag hör dock blandade reaktioner gällande ljudkvaliteten, där man gör klokt i att lyssna ordentligt och jämföra med de etablerade tillverkarna som redan har lång erfarenhet inom detta område (varav ett par av dem nämns ovan).
Då tillverkarna eller de tyska distributörerna hyr sina platser så blir det praktiskt svårt eller omöjligt att få chans att se och jämföra flera DAC:ar (exempelvis) sida vid sida. Tyvärr får man väl säga. Men det är väl därför man har lokala handlare 😉
I övrigt så har jag nog aldrig sett så många skivspelare som under årets mässa där streamingen snudd på kom i skymundan 🙂
/ Marcus, Perfect sense
Jag är väldigt intresserad av dina intryck gällande den uppställning där SPEC produkterna ingick. Nya Diptyque Reference är också en mycket intressant högtalare med patenterat magnetsystem som jag hoppas du hade möjlighet att avlyssna.
Hej Peter!
Det kommer 🙂 Jag spenderade en stund i båda dessa rum under Lördagen och Söndagen. Två väldigt spännande tillverkare.
/ Marcus
Håller med, Rose visade egentligen vad man kan uppnå avseende maximal display. Naim , PS Audio mfl har ju ganska små displayer vilket gör att de är svåra att läsa från fåtöljen. Men på samma sätt som Mercedes visade vad som är möjligt vad gäller skärmar i bilar i sin E-klass så visar Rose vad som är möjligt för en streamer.
De flesta kanske ändå väljer en surfplatta som man kan ha i knäet.
En display är bara en display där en stor sådan troligen kommer långt ner på listan av prioriteringar för den som söker välljud. En stor display generar dessutom störningar som man behöver hantera. Vidare så är upplevelsen av applikationen på din surfplatta etc. betydligt viktigare.
I övrigt så ser jag att man har inspirerats av Aurender till stor del, vilka har utvecklat och tillverkat den här typen av produkter i över ett decennium – med stora och fina displayer dessutom. Så fick jag det sagt 😉
/ Marcus
Kontakta oss för en pratstund | Boka ett personligt besök | Anmäl dig till Nyhetsbrevet | Följ oss på Facebook | Ring oss på 08 518 368 00